сряда, 14 август 2013 г.


През 1900г само 2 процента от хората се хранеха вън от дома.Сега над 50 процента от хората приемат храна извън дома си.А повечето храна,приготвяна у дома е фабрична,замразена,за приготвяне в микровълнова фурна.
КОНСУМИРАНЕТО НА ИНДУСТРИАЛНА ХРАНА,НА ХРАНА ОТ ВЕРИГИТЕ ФАСТФУУД-БЪРЗА ХРАНА,НА ПРЕРАБОТЕНИ ХРАНИ СЪЗДАВА ЕПИДЕМИИ  ОТ ПСИХИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ,ДИАБЕТ,ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ,които сега поразяват всеки жител.
НИЕ СЕ НУЖДАЕМ ОТ РЕВОЛЮЦИЯ,КОЯТО ДА ПРОМЕНИ ХРАНАТА И ПРОЦЕСА НА ПРИГОТВЯНЕ НА ХРАНА.
ВИЖДАМЕ НОВИ ЯВЛЕНИЯ.Създават се общности,в които хората се учат какво да правят в кухнята,да променят отношението си към хладилника,да променят съдовете си,учат се как да пазаруват,как да създават вкусна храна,добра за сетивата и лечебна за тялото.
С новите си умения хиляди хора обръщат живота си,като се разделят с диабета и ли хронични заболявания,просто с правилно хранене.
СЕГА ЕДНА РЕЦЕПТА ПОДАРЪК ЗА ТЕБ.
ПЕЧЕНА РИБА В ХАРТИЯ
8 порции
време за подготовка-5 минути
време за термична обработка-25минути
Продукти:
-4-8 рибни филета.
-3 супени лъжици зехтин екстра върджийн.
-сокът и кората на един лимон
-морска сол и прясно смлян черен пипер,
-4 малки домати,нарязани на тънки филии,
-1супена лъжица каперси,може и сухи,
-1чаша сухо бяло вино,като Шардоне,
Загрявам фурната до 200градуса,постилам на работния плот пергаментова хартия-десетина см и намазвам леко с олио,

вторник, 13 август 2013 г.



2.Лятото е времето,когато можеш да се върнеш към основата си.Лятото е времето за отмора,почивка и наслаждаване с простички неща,като добра храна и добра компания.Оставяме официалните дрехи и слагаме къси панталони.Вече сме готови за лесно приготвяна храна.Не е нужно да е скъпа.За да се нахраниш добре,не се нуждаеш от скъпи специалитети или екзотични плодове.Да  приготвим обикновена храна.
Да вземем зелен боб,той е евтин и достъпен.Той ни дава толкова много-необходима за кръвта захар и фибри.Има романтика в салатата със зелен боб,нали?
3.Лятото ни дава изобилие от подправкиили някой ще каже билки.Ухание в мрака.Добавям нови вкусове,като разходка в друг свят.
Наслаждавам се на магданоз,целина,мащерка.Можеш смело да експериментираш-с цветовете и вкусовете.Можеш да изживееш приключения,нали?
4.Лятото е сезон в който килограмите,натрупани през годината изчезват неусетно,прогонени от лятното небрежно меню.
Дори и страстните любители на месо,ще приемат храна със зеленчуци,риба,да пробваме морските дарове е предизвикателство,на което се отдаваш в горещините,с коктейл в ръка.
Сега откриваш своята нова порода,която не си подозирал.
4.Вечеря под звездите.Не можеш да изпуснеш това-големи ярки свещи на небето,лек ветрец,донася тиха музика,гали ръцете.Дишаш с пълни гърди-усещаш тревите,душата ти пее.Магията на лятното време.
Приеми бавно на порции или с пълна сила,както решиш,за да заредиш .
Петя Попова-познава храната и я използва за лекарство.
pette@abv.bg

ДЕСЕТ ПРИЧИНИ,ЗАЩО ЛЯТОТО Е СЕЗОН ПРЕЗ КОЙТО СЕ ХРАНИМ ДОБРЕ
Има много причини да обичам лятното време:зелената трева,топлите вечери,повече време да се насладиш на хубостите отвън.Но най-забележителната част е това,което носи този сезон на моето здраве.Слагам го на първо место,като сезон в който се храня добре
1.Плодовете са пресни и достъпни,мога да си позволя много от тях.
Мога да изляза в градината и да си откъсна направо от дървото няколко вида сливи,малините и къпините край стената ме подканят.Скоро и ябълката ще стане.Помня вкусът на черешите,когато минавам край дръвчетата им благодаря.