четвъртък, 12 април 2012 г.

ТРЯБВА ЛИ ДА УВОЛНЯ СВОЯ ЛЕКАР?
Начина по който се практикува днес медицината,не върши работа.В института бъдещите лекари се обучават да гледат на тялото като сбор от отделни части,вместо една система.
Затова и поставянето на диагноза е съвсем погрешен подход.Това не само пречи на пациента но води и до извэънредни здравни преразходи.Ние знаем,че лекарите се стремят да хоспитализират повече пациенти,да изписват повече първични анализи.Все средства,които рядко дават добри резултати.
Знаем как се провежда обучението на лекари да дават стандартни предписания без да се взема предвид индивида.Част от обучението е как да се насочва пациента към кардиолог при проблеми със сърцето или към гастроентеролог,при проблеми със стомаха и т.н.Като се има предвид това не е чудно,че средно статистическия пациент има по шест лекари и пие поне шест различни лекарства.
Това,което знаем сега е,че тялото ни не е сбор от счупени части а единен взаимо зависещ организъм.Затова се появи и нова специалност функционална медицина,която дава нов подход за разглеждане на тялото като съвкупност от свързани и зависими системи.
функционалната медицина има за цел да открие не сама кое е необходимото лекарство,но и защо,коя е основната причина за поява на това заболяване.
Ще дам за пример една пациентка с много оплаквания.Нейният списък с диагнози включва29 диагнози,сред които са: начален диабет,високо кръвно налягане,мигрена,пристрастяване към храна,депресия,ПМС,,безплодие,раздразнено черво,рефлукс,астма,алергия и дори псориазис.Повече от 12 лекари са я диагностицирали и тя има лекар за всеки см от своето тяло и би трябвало да е един извънредно здрав човек,но каква е истината?Тя е с наднормено тегло и е затрупана от лекарства.Едно тюрлю гювеч от диагнози и лекарства.
Ако погледнем на тялото като на единен организъм,ще започнем да откриваме зависимости и връзки,в края на деня болестта се проявява като резултат от нарушените връзки.Когато е нарушен баланса между системите.Човешкото тяло е много издържливо,но системите могат да се нарушат от много причини.Това,което уврежда системите най-често е лоша храна,като нямам предвид евтина или скъпа,а до каква степен е преработена и пълна с химия,замърсен въздух,вода,застоял живот, нещата,които подобряват здравето сасветлина,почивка,сън,връзки,любов ,ритъм,смисъл.
Ако разберем как да върнем тялото в равновесие то само ще се погрижи за всички болести в него.Как да стане това?
Изследване за това как се възприемат от тялото основни вещества,които към които най-често се проявяват алергии,например глутен.Доста хора имат в различна степен по-лека или тежка непоносимост към житото,което води създава нисък клас от възпаления в организма,като възпалена щитовидна жлеза.
Нездравословен начин на живот може да внесе микробактериални промени в стомашно-чревния тракт.Повишено ниво на лоши бактерии води до умора и повишено тегло.
Местоживеене свързано с ограничения или липса на светлина през голяма част от живота може да доведе до липса на витамин Д и увреждане на хормоналната и имунната система.
Ключът е получаване на здрави основни системи.
Време е за промяна на медицината за да избегне пропаста .Имаме нужда от лекари,които могат да свържат точките в организма като единна система и могат да възстановяват баланса на тялото,вместо да лекуват симптоми,което е загуба на време,безрезултатно и голяма загуба на пари.
Петя Попова-консултант по здравосровно хранене
pette@abv.bg


1 коментар:

  1. съгласна съм с казаното и написаното - лекарите лекуват без да търсат причините за създаването

    ОтговорИзтриване