събота, 6 декември 2008 г.

ТРЯБВА ЛИ ДА ЗНАМ ТОВА?


Кой е застрашен от недостиг на витамин В12?

Най-голям е рискът за възрастните хора и строгите вегетарианци,тези,които приемат големи количества алкохол или страдащи от определени заболявания.Естествени източници на В12 са яйцата,млякото,черният дроб .Ако не ядеш яйца или черен дроб,можеш да си набавиш този витамин с помощта на хранителни добавки.Други източници на В12са морските храни.Но дори да си хапваш от всичко,пак може да си изложен на риск от недостиг на този витамин,което би се отразило сериозно на твоето здраве.

Какво е хомоцистин и защо е вреден за организма?

Витамините от Група В са важни за функциите на мозъка и на нервната система.Те участват и в преработването на аминокиселината хомоцистин.Това е киселина,която уврежда кръвоносните съдове и води до запушването им .Така може да се причини артериосклероза и сърдечни заболявания,може да доведе до инфаркт.
Високото съдържание на хомоцистин в кръвта,може да доведе до преобразуване на холестерола в окислен липо протеин ,вреден за артериите.Хомоцистинът ускорява съсирването на кръвта,а това е фактор за повечето сърдечни проблеми.

Витамин В12 и фолиевата киселина са особено полезни при поддържането на ниските нива на тази аминокиселина в организма.

Витамин В12 може да предотвратява признаците на стареене,ако е винаги в необходимото количество в организма.Но с възрастта това количество намалява и може да доведе до атрофичен гастрит.Това е заболяване на стомаха,който започва да отделя все по-малко вещества,необходими за усвояването на витамин В12 от храната.

На какво се дължи липсата на витамин В12?

Освен,че може да не приемаш достатъчно с храната от витамина,то също така е и труден за усвояване от организма.При болести,поразяващи стомаха или червата,може да се възпрепятства усвояването на вит.В12 в организма от храната.

Организма натрупва ли запаси от В12 ?

Според изследвания в организма ти може да се натрупа запас от В12 за 3 до 6 год.

Как действа фолиевата киселина?

Фолиевата киселина,известна още като вит. В9,действа в комбинация с вит. В12 за да предпазва сърцето и да поддържа добра мозъчна дейност.Естествени източници на фолиева киселина са цитрусовите плодове,доматите,спанакът,марулята,черният дроб и яйцата.Доказано е,че при консумиране на храна богата на фолиева киселина,рискът от инсулт намалява с 20%,а от сърдечно-съдови заболявания -с 13%.

Над 50годишна възраст намаля рязко количеството на усвоената фолиева киселина в организма.

Пушачите се нуждаят от три пъти повече фолиева киселина.

Жените,които имат намерение да раждат се нуждаят от набавяне на допълнителни количества фолиева киселина ,така необходима за правилното развитие на плода в майката.
Недостигът на този витамин,може да доведе до увреждане на мозъка и гръбначния стълб на бебето.Приемането е изключително важно и трябва да започне 1 година преди забременяване.

Нови изследвания доказват,че фолиева киселина и то в комбинация с В12 сериозно намаляват рисковете от рак на гърдата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар