събота, 27 декември 2008 г.

ПАМЕТТА НА СТОМАХА


Всеки път преди и след празници те заливат с куп статии и те учат как да ядеш и как да разтоварваш организма си.

Повярвай ми няма да имаш нужда от тези съвети ако повярваш на стомаха си.Ако се довериш на неговата памет.Защото той най-добре знае какво преживява с всяко ядене.Има чудесен спомен от всяка храна,преминала през него.Помни,кога му е било леко и кога мъчително и ти дава своите сигнали.И ако ти му се довериш никога няма да те подведе.С негова помощ ще си прекараш чудесно по празници и след тях.

Какво трябва да направиш?

Преди да започнеш да се храниш внимателно си представи храната,която ще ядеш.Постави я в устата си мислено и нека премине през храносмилателния ти тракт.Какво усети?Почувства ли се приятно?Беше ли ти леко?Идваше ли ти да летиш и пееш като птичка?Тогава се храни спокойно.Но не бързай!Яж бавно.Наслаждавай се на всяка хапка,като многократно я прехвърляш с език.Това ще увеличи спомените на стомаха ти и следващия път изборът ще е по-лесен.Само не прекалявай с количеството.Малко преди да се почувстваш напълно заситен можеш да спреш.Като всеки следващ път изпреварваш все повече това усещане.Нека стомахът сам каже стоп.Не чакай мозъкът да си го помисли.
Но внимавай,когато погледнеш или си представиш храна,която ще ядеш и изведнъж се почувстваш неразположен.Получиш тежест в стомаха,подуване или друго неприятно усещане.Тогава се откажи и замени с нещо приятно.Така ще помогнеш на своя стомах и на себе си.

Отначало,когато започнеш да се вслушваш в себе си,тези сигнали ще са слаби и трудно доловими.От теб зависи дали ще се усилват или ще бъдат съвсем блокирани.Важното е да не бързаш,да си даваш време и спокойствие за да чуеш своето тяло.
Запомни,че всяко действие,което повтаряш поне 21 дни с малко усилие и желание ще се превърне в навик.Добрите навици със сигурност изместват тези,които ти вредят.

Не чакай,започни сега.

ПЕТЯ ПОПОВА

3 коментара:

  1. За първи път, някой да мисли като мен. Съгласен съм, но с малко доуточнение - не само по празници, а всеки ден и край на диетите ;)
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  2. Това е може би най-добрият съвет за храненето, на който съм попадала! Благодаря!

    ОтговорИзтриване