Продължавам с важните храносмилателни принципи.
Не приемай прекалено студена или гореща храна.
Храносмилателните ферменти са активни само при телесна температура.когато храната има по-висока или по-ниска температура,ферментите се задействат след изравняване на температурата с телесната.
Особено вредна е изстудената храна или напитка.Те" гасят храносмилателния огън".
ПРИЕМАЙ ХРАНАТА И НАПИТКИТЕ ТОПЛИ -СЪС СТАЙНА ИЛИ МАЛКО ПО-ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА.
В организма действат механизми на приспособяване към храната.В зависимост от състава и,зоните за всмукване на белтъчини,въглехидрати мазнини се увеличават или намаляват.
Най-важен елемент от приспособяването на червата към особеностите на хранене са промяната на вида и свойствата на ферментите,които осъществяват пристенното храносмилане.
Повъхността на вътрешните стени на червата има четковидна форма- много власинки,които всмукват хранителите вещества.Те могат да се блокират от остатъчни продукти на храносмилането и токсини.Това намаля усвояването на хранителни вещества в твоя организъм.Каква е ползата от приетата храна тогава?Чувстваш се гладен,поглъщаш все по-големи количества храна.
Съставът на чревната флора също се променя в зависимост от храната.Ако изядеш непозната храна,за която храносмилателната ти система не е готова,тя може просто да не се смели и да предизвика разтройство.
ВЪВЕЖДАЙ НЕПОЗНАТИ ХРАНИ КРАЙНО ПРЕДПАЗЛИВО ЗА ДА МОЖЕ ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА ДА СЕ ПОДГОТВИ.
ТОВА ПРАВИЛО ТРЯБВА ДА СЕ СЪБЛЮДАВА ОСОБЕНО
-ПРИ ПРЕХОД КЪМ СУРОВ ХРАНИТЕЛЕН ПОРЦИОН,
-ПРИ СМЯНА НА МЕСТОЖИВЕЕНЕ,
-ПО ВРЕМЕ НА ПОЧИВКА В ДРУГИ СТРАНИ.
Петя Попова
консултант
pette@abv.bg
http://bilkizazdrave.weebly.com/
понеделник, 14 декември 2009 г.
ТОВА КОЕТО НЕ ЗНАЕШ
Етикети:
здраве,
храна,
Petya Popova
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар