четвъртък, 21 юли 2011 г.

ГРИЖИ ЗА КОЖАТА

Получих това писмо от мой приятел Любомир Първанов от Германия,надявам се да ви е полезно,защото за мен беше интересно.

Красотата ни в часове
rozi54
Какво ли не бихме дали за красива и свежа кожа на лицето. Но освен ежедневните грижи, почистващите процедури и специалните терапии, на които се подлагаме има нещо много важно, което малко от нас знаят за кожата на лицето, а именно през кои часове на
денонощието какво се случва с кожата ни. Знаете ли тези малки тайни и нещата, които се препоръчват в отделните часове от деня вие лесно може да запазите здравия си и свеж вид на лицето.

В ранните часове на утринта – между 5 и 7 целият организъм се готви за новия ден. Това става независимо от това какво правите в момента: спите дълбок сън, сладко се протягате, отваряте очи или обратното мечтаете да заспите дълбок сън, прибирайки се в къщи на разсъмване.

Биологичният часовник работи точно. В организма се изработват хормони, мобилизиращи неговите функции.
Благоприятни за кожата ви в тези часове са водните процедури и по-специално обливането с контрастен душ, което ви гарантира сияйна кожа през целия ден. През тези два най-ранни часове от сутринта кожата ви се нуждае от почистване на продуктите, с които сте я подхранили през нощта.

Между 7,00 - 8,00 сутринта обикновено е времето, в което повечето от нас се пробуждат мързеливо и последното нещо, за което се досещат са рисковете за кожата.
Тогава кръвообращението в подкожните съдове се засилва, а в клетките се повишава съдържанието на активни вещества. Висока е вероятността от всякакви алергични реакции. В това време клетките активно събират вода и каквито и да е експерименти с нови козметични средства крият риск.
Имайте предвид и най-важното : препоръчва се да се става преди 7 или след 8 часа. В противен случай често се появяват неприятни отоци на лицето.

От 8 до 10 са часовете, в които активно се занимаваме с подготовката на външния си вид, за да посрещнем ангажиментите от деня в най-добра форма. Тук трябва да знаем няколко основни правила, но най-важното от тях – забравете цигарите.
Цигара, изпушена с чаша сутрешно кафе, носи много повече вреда, отколкото през което и да е друго време на денонощието. В тези часове не се препоръчва да се посещават бани, сауни или солариуми - натоварването на съдовете и така е твърде високо.

Във времето между 10 и 12 се активизира дейността на мастните жлези и кожата започва да блести. Може да се нанесете върху лицето си или Т-зоната средство, поглъщащо излишната мазнина и регулиращо нейното отделяне.

Ако ежедневието ви изисква важни срещи или събития в следобедните часове между 13 и 15, то знайте, че по правило в това време кожата на лицето ви няма добър вид. Кръвното налягане спада, нарушава се лимфодренажа. Лицето изглежда уморено, а бръчките - много по - забележими. Ако имате възможност да излезете поне за кратко на чист въздух – направете го, ако пък не – просто се отпуснете в офиса за малко, мислейки за нещо приятно.

Часовете между 15,00 - 17,00 часа също не са от най-благоприятните за кожата ви.
Тогава тя спира да приема козметични средства. Знайте, че какъвто и продукт да сложите в това време ефектът ще бъде почти никакъв.

Затова пък в часовете между 17 и 22 часа може да правите всичко полезно за кожата си. Това е времето, в което започва период на възстановяване. Идеално да се избавите от дневното натоварване и стреса. Ефекта от козметичните процедури в тези часове е максимален.
Благоприятно е да се направи почистване, маска, самомасаж или гимнастика - всички процедури дават блестящ резултат. Ако времето не е толкова много, съкратете програмата за красота до минимум - добре почистете кожата, освежете я с тоник и нанесете хранителен крем.

Внимание - 22 часа ! Критичен час, когато е необходимо до забравим за съществуването на съдържанието на хладилника и да престанем да ядем.
По мнението на хронобиолозите всяка, изядена след 22,00 часа храна непременно дава да се разбере за нея. След късни нощни закуски се появява лош цвят на лицето, възпаления на кожата, пъпки. В това време организма вече се готви за сън, намалява се дейността на жлезите, изработващи ферментите, преработващи храната, тонуса на стомаха спада.
За това храната не се преработва, а се разлага, организма се отравя с токсини, което незабавно се отразява върху състоянието на кожата и Вашето самочувствие. За да неутрализираме токсините специалистите препоръчват да се изпива чаша топло мляко, кефир или билков чай. Задължително е и нанасянето на нощен крем, съдържащ биологично активни, овлажняващи и хранителни вещества, които в това време прекрасно се усвояват от кожата.

И накрая не забравяйте най-важното. Ако искате да имате здрава и блестяща кожа – спете достатъчно. Дори народната мъдрост гласи: "Един час до полунощ е равен на два часа след това!". По мнение на хронобиолозите нашите баби са абсолютно прави. До 24,00 часа върви най - активното делене и възстановяване на клетките на епидермиса. Ако Вие спите през това време, кожата почива и набира сили.

Дани Рангелова

Няма коментари:

Публикуване на коментар