четвъртък, 8 март 2012 г.

ЗА И ПРОТИВ ОПЕРАТИВНОТО ЛЕЧЕНИЕ ПРИ ЗАТЛЪСТЯВАНЕ





В крайна сметка диабет -тип2 се явява най-сериозното предизвикателство за общественото здравеопазване.Близо 300млн са засегнати,а до 2030 г се очакват да бъдат диагностицирани още 150млн по прогноза.И в основата на това заболяване е затлъстяването.
Съвременната медицина предлага оперативно намеса-байпас на стомаха,като краен изход.Но колко хора могат да си позволят тази операция и до колко ще им помогне тя?И колко много от тези хора ще си възвърнат теглото?Въпроси на които е време да се отговаря.Отслабване чрез оперативна хирургия може да изглежда като панацея,но тя не решава основните хормонални и метаболитни диесбаланси,които движат затлъстялото тяло към диабет.Пациенти след стомашен байпас могат да възвърнат и дори да добавят нови килограми,независимо,че приемат храна на хапки.Доклад на асоцияцията по здравеопазване в САЩ показва,че в рамките на 3 до 5г след операция до 30% от пациентите възвръщат теглото си.Освен това има скрити рискове.Промяната в храносмилателния тракт може да доведе до хранителни дефицити,което трябва да се допълва по време на цялото проследяване,като калций,витамин В12,фолиева киселина,мултивитамини,желязо и тиамин.
Да не забравяме психологическите последици.Проучване през 2012г публикувано в медицински вестник показва рязко увеличение на самоубийства сред пациентите на тези операции в рамките на 3 г след операцията.
Още по-тревожно е че се увеличава броя на затлъстяване сред подрастващите.
ДОБРИ НОВИНИ-нека помним,че заболяването диабет е предотвратимо и може да бъде променено,чрез промени в начина на живот.
Новаторски нови проучвания в Англия показват,че дори в стадий,когато панкреасът е загубил своите функции и инсулин произвеждащете клетки са увредени,може да се обърне хода на заболяването само след една седмица оптимизирани диетични стратегии,като се приемат храни с нисък гликемичен индекс и пребиваване на ниско калорична диета една седмица.
Ние трябва да помним,че заболяване като диабет тип-2 е предотвратимо и обратимо с промяна на начина на живот.Има ясни доказателства в медицинската литература,че диабетът е обратим и се лекува особено ако е открит рано,чрез намеса и промяна в начина на живот,с хранителна подкрепа,а някога и лекарства.В много случаи диабетът може да бъде обърнат дори в по-късен етап с много интензивни промени в начина на живот.
Най-добрата новина е,че сами по себе си промените в хранителната диета могат да помогнат на тялото да оздравее.Изследвания показват,че драматични промени в храненето дори за седмица могат да доведат до чувствителни промени на здравето,защото създават полезни метаболитни промени.
Всички показатели,които до сега бяха свързани със затлъстяването като високо кръвно налягане,високо кръвна захар,висок холестерол,възпаление и съсирване,се променят чувствително след промени в храненето,дори без чувствителна загуба на тегло.
Всичко,което трябва да направим е да се научим да се храним с вкусни и балансирани храни,да се движим повече на чист въздух и да се радваме на живота.
Така ще си спестим много неприятности и разочарования,а също и пари за лекарства и операции.
Петя Попова-консултант по здравословно хранене
pette@abv.bg

2 коментара:

  1. много интересен и полезен блог - продължавайте да го разраствате - поздрави и до скоро

    ОтговорИзтриване
  2. принципно смятам че всичко може да се предотврати и да не се стигне до операция - т.е. не всичко защото има спешни ситуации, които не могат да бъдат предвиждани - но за нещата, които зависят от нас сме отговорни самите ние; операцията от дуга страна е пок за организма и понякога възстановяването е трудно - така че внимавайте на себе си

    ОтговорИзтриване