вторник, 6 март 2012 г.

ВРЕМЕ Е ЗА СМЯНА НА МАСЛОТО


Време е да промениш мисленето си за мазнините.30 години различни гуро-диетолози проповядваха,че консумирането на мазнини те прави дебел.Всъщност не всички мазнини са еднакви.И ако си от хората,които ядат от грешните мазнини,то за тебе е време да смениш маслото.
Човешкото тяло съдържа между15 до 30 %мазнини.От всички мазнини тялото ни се нуждае от две-омега3 и омега6 мастни киселини.Какво представляват мазнините омега?Омега и номера в случая 3 и 6 показва мястото,където водородният атом се присъединява към молекулата на мазнината.Всъщност не е важно името,което е жаргон на чистата химия,по-важно е как тези мазнини влияят на тялото ни.Колкото е по-високо качеството на мазнините в тялото ни,толкова по-добре функционира то.Това е така защото тялото ни използва мазнините за изграждане на клетъчните стени.Имаш над 100 трилиона клетки в тялото си и всяка клетка има нужда от високо качествени мазнини.Как да разберем от какви мазнини се нуждаем.Тялото ни изпраща сигнали с които ни предупреждава дали мазнините които приемаме са подходящи за него.Такива предупредителни сигнали са-
-суха кожа,сърбеж,лющене
-меки,чупливи нокти,
-твърда ушна кал,
-малки пъпки по гърба на ръцете или торса,
-скованост на ставите.
Защо е важен видът на мазнините.Защото изграждането на тялото е отвътре на вън,като строеж на къща.Можеш да използваш какви дае евтини неща,които ще намериш къде да е,но можеш да се постараеш и да вложиш високо качествени материали и да постигнеш оптимален ефект за здраве и красота.
КОИ МАЗНИНИ ДА ПРИЕМАМ И КОИ ДА ИЗБЯГВАМ,КОГАТО СЕ ХРАНЯ?
Ако се придържаш към калпавия строеж,то можеш да приемаш само преработени храни.Най-силно преработените храни съдържат най-некачествените мазнини.Те са пълни с ниско качествени омега-6 мазнини,защото са достъпни и най-евтини.Освен това мазнините подобряват вкуса на храната и нейната плътност.
Обърни внимание на съставките на любимите ти пакетирани храни.Ако в списъка им са включени мазнини,добити от царевица,соя или шафран,знай,че ще получиш най-ниско качество мазнини.Това означава,че клетките ти ще получат ниско качествиени градивни елементи и вместо гъвкавост ще имаш скованост,защото клетъчните стени ще станат нееластични и твърди.Колкото по твърди са клетъчните стени толкова клетките са по-слаби и уязвими и се поддават лесно на възпаления,а функциите им се забавят.
За да сме сигурни,че тялото ни приема необходимите мазнини,ние му осигуряваме повече омега мазнини.Като начало клетъчните стени изградени от омега-3 мазнини са гъвкави,което позволява на клетките да реагират по-бързо на съобщения.Второ тези мазнини помагат на организма да създава хормони-простагалдини,които създават пречки за възпаленията.
Най-добрите места за откриване на омега-3 мастни киселини са студеноводни риби,органично масло от рапица,орехи,бразилски орехи,зеленчуци морски дарове.
Тялото ни е създадено да приема високо качествени мазнини.Учените предполагат,че в миналото човек е приемал равни части омега-3 и омега-6 мазнини от семена и ядки,но поради усъвършенстването на добива на масла,все повече се увеличава дяла на омега-6 мазнинитеТази промяна в баланса на мазнините в съвременния човек се проявява като склонност към заболяване от рак и сърдечни заболявания.
Кога се приема балансирано омега-3 и омега-6 мазнини,почти не съществуват такива заболявания.Сега сърдечно съдовите заболявания са причина номер едно за смъртност в развитите страни.
Колкото повече омега-3 мазнини консумираме,толкова по-лесно понижаваме температурата си,която се образува при възпаления.Колкото по-малко възпаления има тялото ни,толкова по-добре.Възпаленията са в основата на всички хронични заболявания,особено тези,които оказват въздействие върху сърцето и мозъка.От всички части мозъка е най уязвим от качеството на мазнините.Това е така защото той е съставен 60% от мазнини,най-голямата част от които са омега-3 мазнина наречена докозахексаенова
мазнина или на кратко ДНА.
Мозъкът ни се нуждае от ДНА за да осъществява комуникация между клетките.
Смятам,че познанието за мазнините ще осигури лесен достъп на високо качествените мазнини за тялото ни,което ще ни донесе щастие,ще подобри ученето и паметта ни.Изследвания доказват,че липсата на омега-3 мазнини в тялото ни водят до депресия, тревожност,биполярно разстройство и шизофрения.
След мозъка идва сърцето,което ще ти благодари за приемането на необходимите омега-3 мазнини.Тези мазнини намаляват чувствително нивата на опасните триглицериди в кръвта или т. нар. лоши мазнини.Също така повишават нивата на добрите мазнини в кръвта.Част от магията на тези мазнини е,че правят кръвта по-"хлъзгава" и намаляват вероятността от исхимична болест на сърцето.В добавка ще имаш по-здрави клетъчни стени,което влияе върху функциите на инсулина за регулиране на кръвната захар.Тези,които се страхуват за теглото си трябва да се грижат да приемат правилните мазнини,които ще ги предпазят от напълняване.Ако повишаваш теглото си означава,че не приемаш правилните мазнини.

ТРИ НАЧИНА ДА СМЕНИШ МАСЛОТО

Процесът за пълна смяна на стените на всички твои клетки може да продължи около една година,затова нямаш време за губене.Ето ти три начина да" смениш маслото".
1.Яж повече диви или студеноводни риби.Целта е две порции седмично.Най-добрият източник на омега-3 мазнини са сьомга,сардина и херинга,малка камбала.За ваша сигурност трябва да знаете произхода на рибата от къде идва тя.
2. Интерисувай се дали се предлагат яйца с високо съдържание на омега 3 мазнини.Може би ще намериш такива,тогава можеш да консумираш до 8 яйца на седмица.
3.За добра мярка приемай хранителна добавка с омега-3 мазнини.Обърни се към реномиран доставчик на такива добавки,който удостоверява,че добавките нямат замърсяване с живак или други замърсявания.Избери добавка с 500 до 1000мг омега-3 мастни киселини
Разбираемо е как хората,които искат да отслабнат избягват всякакви мазнини.Не забравяй,че няма здравословна диета без мазнини.Самата идея е,че е необходима промяна като се балансират правилно и се подбират мазнините,а не се изключват напълно,така тялото се променя от вътре на вън.
Петя Попова-консултант по здравословно хранене
pette@abv.bg

2 коментара:

  1. здравейте бих искала да ви попитам дали знаете нещо за изчистване на камъни в жлъчката.може би от нея ми се разстрои целият стомах червата и всичко
    благодаря

    ОтговорИзтриване
  2. Като че ли в живота на всеки има един момент, в който той си казва, край, стига,точка, приключвам....Тогава започва един по здравословен начин на живот и прави,това което винаги е искал и е мечтал.Все пак трябва да осъзнаем че живота ни е един и отлагането.... не е решение за нищо.Статията ви е много интересна.Нека мислим за нашето здраве, друг няма кой да го направи.

    ОтговорИзтриване