събота, 12 октомври 2013 г.




ПРОФИЛАКТИКА НА БОЛЕСТТА АЛЦХАЙМЕР

Много хора чувстват безсилие пред възможността от развитие на това тежко заболяване на мозъка.Да гледаш как твоите любими близки преминават през това е трагедия,която оставя страх от това което предстои на теб самия.
На лице е вълнуващо изследване от 2005г на тази тема от медицинската общност и колкото повече научаваме за инсулиновата резистентност в мозъка,толкова повече разбираме колко важна е неговата роля и принос в тази болест.
Диабет тип 3 е термин,който описва инсулиновите аномалии в съчетание с болестта Алцхаймер.За да разбереш по-добре ще направим кратък преглед на диабета.
Диабет тип 1 е състояние при което клетките на панкреаса които трябва да произвеждат инсулин,вследствие на автоимунно заболяване,са унищожени и на тялото липсва този важен хормон.
Диабет тип 2  е състояние при което клетките на тялото стават резистентни на действието на инсулина.,което обикновено е резултат от затлъстяване или прекомерна употреба на захар и  храни съдържащи въглехидрати,които в българската диета се изразяват в тестени храни от бяло брашно.
Инсулинът е хормон,който помага усвояването на захарта в кръвта.Захар/глюкоза/ е основното гориво,което задвижва процесите в нашите клетки,така липсата на инсулин или инсулинова резистентност е причина за глад на клетките и отсъствие на ценни вещества в тялото.Допълнително усложнение е когато инсулина не може да постъпи в клетката,той остава в кръвния поток и допълнително уврежда кръвоносните съдове,очите,бъбреците.
Диабет тип 3  е нов термин,който се отнася до инсулинова резистентност в мозъка и повишен риск от развитие на болестта Алцхаймер и деменция.
Теорията,че инсеулиновата резистентност ипромените в захарта оказват влияние върху развитие на болестта на Алцхаймер има развитие през 2011г. Новите изследвания правят връзката още по-реална.Изследванията установиха,че  за хората с диагноза диабет съществува два пъти по-голяма вероятност да развият болестта Алцхаймер или деменция..
Мозъчните клетки и невроните консумират големи количества захар.Мозъкът ни е едва 2% от теглото ни,но консумира 20% от глюкозата в кръвта ни.Когато има спад на нивото на инсулин или има инсулинова резистентност в мозъчните клетки,тяхната метаболитна дейност спира тъй като те изпитват глад за глюкоза.Намаляване метаболитната дейност на мозъчните клетки и неврони означава по-малка мозъчна активност и намалява възможността на мозъка да изчисти необичайни структури като бета-амилоидни плаки,свързани с болестта Алцхаймер.
Разликата с един здрав мозък е,че може да изчиства тези плаки,преди да са станали проблем.
Когато поддържаме диета с ниско съдържание на рафинирана захар и въглехидрати и високо съдържание на фибри,която стабилизира кръвната захар и намалява инсулиновите удари може да бъде един мощен начин за поддържане мозъка здрав
БЪРЗИ СЪВЕТИ
-избягвай храни с високо съдържание на захар,като бомбони,сода,тестени изделия,рафинирана захар,бял хляб и макаронени изделия.Съсредоточете се върху пълнозърнести храни,зеленчуци,риба,ядки,семена,кокос и авокадо.
-Бъдете внимателни с плодовете,нищо че са здравословни.Някой плодове съдържат много захар.Ябълки,круши,портокали,грейпфрут,боровинки,малини и къпини са плодовете,които доставят необходимото съотношение захар и влакна за да се избегне повишение на кръвната захар и инсулинови удари.
Имате проблем с подходящата храна или други въпроси пишете на
pette@abv.bg Петя Попова

Няма коментари:

Публикуване на коментар