вторник, 4 август 2009 г.

СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО


Започна световната седмица в подкрепа на кърменето.Приветствам и подкрепям този световен поход за най-доброто хранене на новородените.Самата аз съм кърмила и двамата си сина и познавам това приятно преживяване.Напълно съм съгласна,че е необходима широка подкрепа за това,за да достигне до всяка майка и всяко дете.

На кърменето гледам в две посоки:
-хранене;
-възпитание.

Това е единствения път в живота на майката,когато напълно директно ще учи малкото дете как да се храни и то ще възприема направо от нейната гръд.Това ще остави дълготрайни следи в съзнанието на детето.Всъщност от първото хранене можем да говорим за начало на възпитането.Като всяко живо същество през първите месеци,детето има силно развити подражателни способности и възприема бързо и с голямо желание новите неща от заобикалящия го свят.Най-голямо значение в тези дни и с най-голямо въздействие е майката.

Ако до сега не се е замисляла,то сега се пробуждат инстинктите за майчинство и тя ще обърне внимание на собственото си хранене,от което зависи детето.Би било чудесно,ако детето е планирано и майката се е подготвила,като е променила начина си на хранене и на живот година преди зачеването.Доброто балансирано хранене с включване на необходимите микро и макро елементи ,както и витамини ще подготви добре организма ти за престоящото събитие.Особено важно е да се приема през този подготвителен период e приемането на фолиева киселина,която е важна за развитието на плода през първите три месеца.

През бременността не е необходимо безразборно тъпчене или приемане само на любими храни.Ако си започнала година предварително нов начин на хранене,няма да преставлява трудност да се храниш балансирано по време на бременността и след раждането.Дисциплината,която проявяваш през този период ще ти се отплати със здравето и доброто психическо състояние на детето ти.

Най-важно е като майка да планираш дневния си режим и храненето на детето за да има време за закаляване,гимнастика,разходки на въздух,които аз използвах да купя пресни продукти от пазара,време за собственото хранене и почивка,както и за детето.И всички останали дейности по отглеждането и домакинството.Твоето планиране,ще доведе до системност и редовност по часове хранене и занимания на кърмачето.А това носи голямо спокойствие на детето и на теб самата.Така ще имаш здраво,весело и спокойно дете.
Кърменето помага в тези първи месеци,когато влизаш в нова роля,защото е най бързо и удобно.Предполагам,че знаеш колко е по-полезно за малкото,защото му дава защита срещу инфекции и добра чревна микрофлора за добро усвояване на храната.

Природата е създала всичко перфектно и по-най-удобния за теб начин.Всичко е простичко,но трябва да се вслушаш в природния си часовник и да повярваш в себе си за да успееш и в това,както си успяла във всичко до сега.

И не на последно место ще остане приятния спомен от малкото човече,което уверено расте до теб.

За добра подготовка можеш да потърсиш и моята безплатна консултация на адрес:
pette@abv.bg

Препоръчвам да се запознаеш и с хранителните добавки на страница www.flp.bg

На всички майки желая най-доброто.

Поздрави и от първата ми внучка

1 коментар:

  1. Браво, че си поместила и тази интересна тема. Аз лично имам куп въпроси относно кърменето, но ще почакам да им дойде моментът. Сега обаче пращам поздрави на първата ти внучка :)

    ОтговорИзтриване