четвъртък, 26 ноември 2009 г.

ПРИКАЗКА С ТИКВА


Време е да забравиш тежката храна от гладните години на миналия век и да започнем да приемаш по-лека храна.Живота тече и се променя.Променя се и човек.Променяш се и ти.
Все по-заета с работа и домашни задължения,деца и родители.Разкъсваш се между хиляди неща,защото си решила да успееш.Но как се отразява това на теб?Повишаваш килограмите,повишава се кръвното ти,появяват се болки тук и там.Имаш нужда от спешна помощ

Природата е създала нещо специално за теб-тиквата.С яркият си оранжев цвят тя е готова да те стопли и развесели.А колко е полезна и то цялата с кората дори.Всичко в нея носи радост и удоволствие.Можеш да използваш всичко .
1.Сок от тиква-прави се от месестата част плюс кората,която съдържа ценни вещества.
Можеш да подобриш вкуса като добавиш морков или ябълка.
Сокът съдържа захароза,целулоза,фитин,белтъчни ферменти,
-витамини-С,В1,В2,РР,Е,А
-минерални соли-калиеви,калциеви,железни фосфорни,кобалтови.
2.Печена тиква-много вкусно нали?Ние я печем и после намазваме с мед.
Месото на тиквата е богато на въглехидрати,пектин и съдържа повече каротин от морковите.
3.Тиквени семки-богати са на витамин А и белтъчини.Не забравяй,че най-полезни са сурови.
Можеш да ги добавиш в салатата.

Ето и едно предложение за питателна закуска:
200г настъргана тиква с кората,настъргана кора от лимон,мед на вкус,тиквени семки и ще почувстваш енергичност.В същото време това е рецепта и за тези,които имат излишни килограми,много леко ще се избавиш от тях .Само внимавай с меда,не прекалявай!

Тиквата помага :
-да укрепим сърцето;
-да намалим кръвното;
-да се избавим от излишните килограми;
-да овлажниш кожата на лицето;
-да се избавиш от отоци.

4.Маска с тиква-сок от настъргана тиква се смесва с 1 жълтък ,1чл мляко и се намазва на лицето.Освежава и прави кожата еластична.

5.Ако получаваш оттоци можеш да си правиш следната запарка.Използва се месестата част около семките.Не я изхвърляй.Разстила се на тънък пласт и се изсушава за да имаш по-дълго време.

1чл от месестата част на тиквата около семките се залива с 200г гореща вода.Запарва се за 15 мин. Може да се подслади с малко мед и се изпива на глътки преди хранене.

Твоите въпроси изпращай на:

Петя Попова
консултант по здравословно хранене
pette@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар