понеделник, 30 ноември 2009 г.

БОЛЕСТ-ОТ КЪДЕ СЕ ПОЯВИ?




Има много причини за съществуването на болестите.За повечето от тях сами сме си виновни.Да вземем например храненето.

Дълго време човекът се е хранил с естествена храна.После се появяват и първите продукти,които не съществуват в природата-сирена,извара,а също и продукти от ферментация на растения-вино,бира.
Дълго време приготвянето на храна е ставало индивидуално у дома и по начини,които запазват биологично активните вещества в "живата" храна.

Последните 150г техническият прогрес коренно преобрази храненето.С развитие на кулинарството се появяват все повече преработени продукти/които лесно се съхраняват и приготвят/,както и нови с които нашата храносмилателна система не е свикнала.Термичната обработка,въвеждането на много изкуствени добавки,подобрители,оцветители,овкусители,емулгатори,антибиотици и други затруднява все повече усвояване на храната.

На практика в съвременното общество цялото население се храни неестествено,което е довело до поява на многобройни болести на цивилизацията.

На първо място това са излишното тегло,повишеното мастно съдържание на кръвта,високото кръвно налягане,диабет,подагра,кариес.

Последствия от артеросклерозата/запушване на съдовете с мастни плаки/са сърдечният инфаркт и инсултът на главния мозък,което води до парализа-толкова широко разпространени заболявания,придобили характер на епидемии.

От несвойствена храна се появяват и болести на имунната система,чести инфекции,простуди и алергии.Това също е причина за появата на бъбречни и жлъчни камъни и склероза.

Недостигът на ферменти,витамини и натурални структури в храната води до функционални и психо-вегетативни нарушения ,депресии,запек,ревматизъм и онкологични заболявания.
Отсъствието на натурален строителен материал за тъканите на организма в храната поражда изобилие от артрози/преждевременно износване на ставите/ и други заболявания свързани с двигателния апарат.

Това е обширния кръг от болести,от които можем да се избавим самостоятелно,като организираме правилно храненето си.Що се отнася до лечението,с помощта на лекарства,процедури и други,в дадения случай то е безперспективно и само задълбочава състоянието на болния,тъй като не влияе върху първопричината-храненето.

Ако искаме да сме здрави или да върнем изгубеното си здраве,трябва да съблюдаваме тези важни елементи на здравословния живот:

1.Начин на хранене
2.Начин на мислене-спокоен,сигурен и радостен живот
3.Двигателна активност-организмът работи нормално само когато изразходва енергия,има мускулно усилие,протича движение в ставите.

Петя Попова
консултант по хранене
pette@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар