понеделник, 15 февруари 2010 г.

СЪДОВЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА




На изискванията за приготвяне на здравословна храна идеално отговарят съдове изработени от високо качествен материал на стомана с многослойно дъно и с температурен регулатор за да не се превишава 90градуса,което спомага за запазване естествените свойства на използваните продукти.В такива съдове храната не загаря,въпреки,че се приготвя без мазнина.
Най-добре е храната да се приготвя в глинен,стъклен или емайлиран съд.Емайлираният съд е по-некачествен.Вече се предлагат качествени керамични съдове.

Същото се отнася и за чинии лъжици,вилици и ножове.Сребърните и позлатените прибори са за предпочитане.Нарязването с метален нож разрушава много от полезните съставки на плодове и зеленчуци.Вече и на нашия пазар могат да се намерят керамични ножове.Другият вариант е да ги накъсваме с ръце и похапваме цели.
Алуминиевите съдове не са подходящи.Алуминият,както и други отровни метали,притежава способността да се натрупва в организма и да предизвика тежки заболявания.Той може да стане причина за отслабване на паметта,повишена възбудимост,агресия,анемия,главоболие,заболяване на бъбреците и черния дроб,колит, и
някой други болести.За съжаление и до днес той се използва.Факт са продуктите като фолио за покриване и печене,за пакетиране,съдове,кухненски съдове за еднократна употреба при печене,кутийки за бира и безалкохолни напитки.

Първото,което трябва да направите,ако сте загрижени за здравето на семейството си и своето здраве е да си набавите съдове с необходимото качество.
1.Продуктите трябва да бъдат естествени и да се използват в пресен и натурален вид.
2.Подготовката и приготването на храната трябва да се извършва така,че да се запазват ценните качества на продуктите.Подходящи методи са задушаването,изпарението,лекото
запичане.

В някои случаи термичната обработка подобрява вкусовите качества на продуктите ,това са
картофите,булгура,бобените храни,улеснява тяхното раздробяване в устата и стомаха.Но това не означава,че храната става по-полезна-не,в този вид е по-лесна за ядене.

ПЕТЯ ПОПОВА
поща pette@abv.bg
скайп petyapopova1

Няма коментари:

Публикуване на коментар