неделя, 26 юни 2011 г.

ВИНАТА ЗА ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО НЕ Е ТВОЯ7МИТА,КОИТО ТЕ КАРАТ ДА ПЪЛНЕЕШ

2.МИТЪТ ЗА КАЛОРИИТЕ-ВСИЧКИ КАЛОРИИ СА РАВНИ.
Когато бях студентка нашият преподавател по биохимия ни разказа,как е направен на времето ехперимент като са заложени в компютър за обработка данните на всички храни за да се разбере,коя е най-евтина и дава най много сили на организма и е най-лесно усвоима-резултатът,даден от машината бил изненадващ-оцет
Непрекъснато чувам истории за хора,които броят всяка калория,която изяждат,съобразяват се с най-новите данни за хранителната пирамида,успокоени от научните доказателства и безкрайните съвети на диетолози,че ако приемат по-малко калории,независимо от техният произход,ще отслабнат.
Какво се получава на практика,когато човек е много натоварен с работа и домашни задължения той често прибягва до полуфабрикати,независимо от съставките,но заради ниските калории.
Тази стратегия обаче не върши работа.Напротив все по-трудно отслабваш и постоянно се чувстваш гладна и уморена.
Втакива случаи трябва внимателно да се огледа дневното меню и да се премахнат всички празни калории-рафинирани въглехидрати и токсични мазнини с ниска хранителна стойност,които изпращат грешни послания за натрупване на килограми,промяна в хормоните и увеличаване на реакциите предизвикващи глад.
Промяната идва с приучаване как да планираш покупките си.Изхвърляне от хладилника на вредните храни.
За тези които са много заети и в движение е полезен малък мобилен хладилник в колата.

ЗАЩО КАЛОРИИТЕ НЕ СА ЕДНАКВИ

Свалянето на килограмите не свежда,както видяхме до намаляване на количествата храна.Ако ядеш твърде малко се отключват в организма биохимични реакции,заради,които напълняваш
Не казвам,че калориите не са важни,но по-важен е техния вид.Това има значение за твоите килограми и здравословното ти състояние.
Преди столетия Исак Нютон доказва,че цялата енергия в природата се запазва.Това е известният първи закон на термодинамиката Приложен към твоето тегло ,означава,че ако изядеш толкова калории,колкото изгориш,ще запазиш килограмите.Ако ядеш повече калории,отколкото изгаряш,ще трупаш килограми.Изглежда логично.Какъв е проблема.
НЕ Е ВЯРНО.
Да разгледаме как навлизат в кръвта различните храни-едни навлизат по-бавно,други по-бързо.

ХРАНИ,КОИТО НАВЛИЗАТ БЪРЗО В КРЪВТА,ВОДЯТ ДО НАПЪЛНЯВАНЕ.ХРАНИ,КОИТО НАВЛИЗАТ БАВНО,ВОДЯТ ДО ОТСЛАБВАНЕ.

Захарта от содата навлиза много по-бързо в кръвта,отколкото същото количество захар от зрелия фасул.Ако пиеш сода и цялата захар от нея навлезе едновременно в кръвта неизползваните в момента калории ще се натрупат под формата на мазнини.
Но ако изядеш зрял фасул и захарта от него се абсорбира постепенно имаш много по-голям шанс да изразходваш калориите.Следователно много повече ще бъдат изгорени и много по-малко складирани.И още поради високото съдържание на фибри във фасула,не всички калории ще бъдат усвоени.

Проучвания сочат,че богатите на въглехидрати диети,съставени от бързо абсорбиращи се захари увеличават нивото на кръвната захар и инсулина,причинявайки натрупване на килограми.Увеличават холестерола и триглицеридите,което води до омазняване на черния дроб и причинява по-сериозно напълняване.
При хранене с бедна на въглехидрати храна,отслабването е по-голямо,сравнено с бедна на мазнини храна.
Но същинският въпрос е какъв тип въглехидрати и мазнини са използвани.
НИСКОВЪГЛЕХИДРАТНАТА ДИЕТА е съставена от пълноценни пресни продукти -крехки животински протеини,зеленчуци,пълнозърнести храни и варива-това е основна средиземноморска храна.
Най-впечатляващо е,че ниско въглехидратните диети също водят до затлъстяване.
Ще добавя и други факти-мнозина смятат,че най здравословната закуска е овесената каша,а всъщност това е омлетът .
Един съвет добавете соево мляко ленено семе ,ядки към кълцаните овесени ядки и това ще забави абсорбирането им .
Petya Popova
независим консултант и дистрибутор на натурални хранителни добавки и алое вера
pette@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар