сряда, 9 декември 2009 г.

ТОВА ОТГОВАРЯ ЛИ НА ВЪПРОСА ТИ



За ферментите е известно,че те се отделят непрекъснато и ритмично.Да видим какво става когато си поел храна и за е започнало храносмилане от ритмично работещите жлези ,но решаваш да изпиеш някаква течност -мляко,компот или просто вода.Това ще разреди или измие ферментите в стомашно-чревния тракт.В резултат храната остава в стомаха,докато организма синтезира и отдели нови ферменти.Или преминава необработена и ще бъде подложена на гниене и бактериално разлагане,а тези продукти ще се всмучат по кръвен път.

Отново хабене на жизнена сила за нова порция ферменти и обезвреждане на продукти от гниене и несмляна храна.След време храносмилането се влошава,появява се гастрит и други разтройства.
В същото време киселинността от стомаха преминава в дванадесетопръстника и измива защитната му обвивка.Резултатът е възпалена лигавица и нарушения в работата му.
Последват нарушения на работата на сфинктера,между стомаха и дванадесетопръстника,което води до промени в дейността на чревната хормонална система .
П следствията се отразяват върху психичното здраве.
МНОГО ВАЖНО Е КОГА ДА ПИЕМ ТЕЧНОСТИ
Много важно е да се разбере,че течностите-вода,сок,компот,чай трябва да се пият 10-15 минути преди хранене.

В зависимост от вида си храната престоява в стомаха 2-3 часа,а в тънките черва до 4-5 часа.
Горе- долу след 2-4 часа храносмилателният процес в тънкото черво набира сила.

Изпитата в това време течност ще премине и разреди за секунди храносмилателните сокове в тънкото черво .Но може също така да измие готовите хранителни вещества около местата за всмукване.

Какво получаваш в крайна сметка-едно голямо нищо,само храниш гнилосните бактерии в дебелото черво.

Втова време задстомашната жлеза,черният дроб и жлезите в тънкото черво ще се пренапрягат изтощавайки ресурсите на организма.

ЕТО НЯКОЛКО ПОЛЕЗНИ ПРАВИЛА

След въглехидратна храна-каши,хляб и други ,течности се приемат след 2 часа

След белтъчна храна-месо,риба и други течности се приемат след 4-5 часа

В прехода към този вид хранене,може да възникне първоначално жажда в неподходящ момент.Тогава просто изплакни устата си и изпий 2-3 глътки.

След известно време няма да възниква такава жажда.

Петя Попова
консултант
pette@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар