вторник, 10 март 2009 г.

ЗА ДА СИ В ДОБРА ФОРМА

Лихтенщайн

МАЛКА РАЗХОДКА ПО КРАСИВИ МЕСТА


Чехия

ДОБРИТЕ ФОРМИ СА СЪЗДАДЕНИ С КАЧЕСТВЕНИ МАТЕРИАЛИ

От 13-те най-важни хранителни вещества, които се съдържат в плодовете и зеленчуците, количеството на 6 е намаляло значително, според проучване на Доналд Дейвис, биохимик от Университета в Остин, Тексас.

Новите реколти съдържат до 38% по-малко протеини, калций, витамин С, фосфор, желязо и рибофлавин (витамин В2), сравнени с културите от минали десетилетия.
Бързо израсналите плодове нямат достатъчно време да се развият и да образуват веществата, абсорбирайки ги от почвата. Повечето агро-специалисти не знаят това, хората също не го знаят”, коментира известен учен.

Въпреки че Дейвис не е доволен от резултатите на собственото си изследване, той продължава да препоръчва консумацията на плодове и зеленчуци. “Макар количеството на хранителните вещества да е намаляло, плодовете и зеленчуците продължават да бъдат най-богатия източник на важни за организма елементи и са далеч по-добър избор от преработените храни, захарта и мазнините”, казва той.



Испания

Ако забележиш,че твоята храна не е на ниво,можеш да прибегнеш до обогатяване,като приемаш хранителни добавки с минерали и витамини.

Как да изберем правилния витаминен комплекс?

1.
Във всеки комплекс трябва да присъства аскорбинова киселина (витамин С) и витамини от група В.

2.На опаковката трябва да бъде посочено съотношението на концентрацията на витамините с препоръчителната норма.

3. Ако има надпис “50% от препоръчителната норма”, това означава, че другите 50% трябва да си ги набавите от от храната.


4.Повечето витаминни комплекси са разделени на групи в зависимост от възрастта: за хора над 50-60 години, за деца от 0 до 3 години, от 3 до 12 години, за бременни или кърмещи жени.

Каква храна трябва да приемаш,за да покрива дневния баланс от необходими съставки?От къде ще си набавим тези вещества?

1.
Витамин А – в продуктите от животински произход (рибено масло, черен дроб, млечни продукти и т.н.). Много от продуктите съдържат и бета-каротин – про-витамин А, който се превръща в организма във витамин А. Той влияе положително на зрението, лигавиците, кожата, растежа, имунната защита. -

2.Витамин С
– в плодовете и зеленчуците (плодовете на шипката и дребните горски плодове, зелето, цитрусовите, ябълките, сладкия пипер), черния дроб и бъбреците на едрия рогат добитък. Влияе благотворно на усвояването на фосфора от храната, на формирането на зъбите и костите.

3.
Витамин D – витамин D2 постъпва в организма в малко количество от хранителните продукти (тон, треска, мляко, жълтъка на яйцата), а витамин D3 се образува в кожата под въздействието на слънчевите лъчи. Витаминът способства за зарастване на раните и за предпазване на клетките на организма от окисление.

4. Витамин Е – в растителните масла, граха, фасула. Влияе на формирането на здрави кости, поддържа здравето и растежа на здравите клетки и на нервната и мускулната система на организма.

5.
Витамин В1 – синтезира се от зелените растения и микроорганизми, съдържа се в маята, свинското месо, картофите. Влияе на растежа, функциите на нервите и мускулите и на производството на енергия.

6.
Витамин В2 – в черния дроб, бъбреците, яйцата, изварата, кашкавала, месото, маята. Влияе на преработването на енергията и растежа на тъканите.

7.
Витамин В6 – в черния дроб, сърцето и бъбреците на животните, бананите. Влияе на функционирането на различните ферменти и способства за усвояването на мазнините и въглехидратите.

8.
Витамин В12 – в продуктите от животински характер. Влияе на образуването на червените кръвни телца и поддържането на нормалното функциониране на клетките.

9.
Пантотенова киселина (витамин В5) – в белите гъби, черния дроб, граха. Влияе на преработването на мазнините и въглехидратите и е особено полезен за кожата.

10.
Фолиева киселина – в пресните зеленчуци (марули, бобови, домати, спанак), черния дроб, бъбреците, яйцата. Влияе на растежа на съединителните тъкани, на кожата, костите, зъбите, защитава клетките от окисление.

Гърция

Плодовете няма винаги да са ни достатъчни. Например всеки 20 минутен стрес изгаря дневната норма от витамин С.

За да се възстанови загубата трябва да се изядат 2-2,5 кг ябълки. Дневната норма витамин С се съдържа и в 1,5 кг моркови, но тези норми са приложими само за пресните плодове, защото при съхраняването си те губят част от своите витаминозни свойства.


1. Едновременно с плодовете и зеленчуците понякога трябва да се приемат и поливитаминозни комплекси.

2. Не трябва обаче да се отнасяме към витамините като към лекарства.

3.Да не забравяме, че те не лекуват, а помагат на организма да работи правилно.


4. Специалистите съветват да се съчетава приемането на витаминни комплекси и витаминозните продукти с обичайната храна.

5.Предозиране на повечето витамини (не на всички!!!) е невъзможно, тъй като организмът ги извежда по естествен път.


6. Известни са отрицателните последствия от предозирането на витамини А и D, многократно превишаващи нормата, но предозирането на всички останали витамини дори 10 пъти трудно би довело до странични ефекти.
Перу

Папаята
(papaya или pawpaw) расте в горещия пояс - от Мексико до Южна Африка и в Югоизточна Азия. За първи път европейците откриват плода на Антилските острови, затова и започват да го наричат с карибското му име.

1.Този екзотичен “пъпеш”, който вирее на пъпешово дърво, съдържа много витамини - почти целия списък от А до Е.

2.Освен това в него е открит ензимът папаин, който ефективно сваля излишните килограми.

Когато купувате папая, избирайте плодове с гладка жълта, а не със зелена кора. Месото на папаята има красив розово-оранжев цвят и вкусът е нещо средно между пъпеш и праскова. Кората се бели, семките се чистят - пак както на пъпеша.

В кулинарията освен уникалните вкусови качества папаята има още едно немаловажно достойнство - универсалност. Може да се използва и като плод, и като зеленчук, но винаги е лекарство.

Зрялата папая е плод, който се консумира за десерт, полят леко с лимонов сок или в плодова салата.

Недозрялата папая е зеленчук и се използва за салати и гарнитури (например към риба, приготвена на грил).

А изсушените и счукани зърна на папаята са чудесна подправка, която се добавя в сосове и винегрети.

Мексико

Манго

Един плод със среден размер съдържа 57 мг витамин С. Мангото спомага за предотвратяване на артрита и зарастването на раните, а освен това укрепва имунната система. То съдържа и големи количества витамин А.
В един плод има 135 калории, 1 г мазнини и 4 г въглехидрати.






Присъствието на целулоза в хранителните продукти, които приемаме всики ден, е от изключителна важност. Целулозата, която не се усвоява от организма, създава усещане за ситост, възпрепятства преяждането, подобрява моторната дейност на червата, способства за отделянето на холестерола от организма. Хранителните влакна намаляват активността на образуването на “нова мазнина”.
Освен това целулозата оказва леко диуретично действие, защото спомага за отделянето на натрия и водата. От друга страна тя е източник на калий и витамини.
В някои продукти, богати на целулоза, се съдържа също лактоза, необходима за поддържане на нормалния баланс на чревната флора. Към тези продукти се отнасят:
- сушени и пресни кайсии
- аспержи
- ряпа
- касис
- боровинки
- хляб от трици
- зелени салати
- броколи
- цветно зеле - карфиол
- тиквички
- ананас
- папая.
Консумирайте тези продукти. Не само ще получите необходимото количество целулоза, но и ще предотвратите дисбактириозата.


Днес, когато наднорменото тегло все по-често се цитира като основен здравословен проблем, Форевър Ливинг Продъктс предлага програмите за отслабване "Клийн 9" и "Нутри-лийн", които изчистват организма и ви освобождават от излишните килограми.
Натиснете тук, за да посетите сайта, посветен на програмите на Форевър. В него ще откриете всички продукти за контрол на теглото, снимки с резултати и споделен опит от хора, опитали програмите на ФЛП, съвети за упражнения, както и най-различни калкулатори, с чиято помощ да планирате своя път към здравето и стройната фигура. (Сайтът е преведен на български)

дистрибутор:
bilkizazdrave@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар