събота, 21 март 2009 г.

КОЙ ТЕ ЛЕКУВА?


До скоро посещенията ми при лекар се свеждаха само до необходимост от болничен лист.Моя личен лекар обичаше да казва,че добре се грижа за себе си и нямам нужда от него.И аз бях напълно съгласна с него.Не обичам болестите,нито лекарствата.Предпочитам да обърна внимание на храната си,на почивката си,на физическите упражнения.Това е достатъчно за мен.

Но не така стоят нещата за всеки.Ето моята съседка ми разказва,пие лекарство за сърце от 15 години и се оказва,че то води до остеопороза,но разбира,чак когато предстои операция за смяна на става.

Колко хора се доверяват на своя лекар,а резултата е плачевен.Не наказваме лекарите,защото е човешко да се греши.Но,когато такава грешка може да доведе до смъртта на детето ти,тогава какво?Не го споменавам случайно,защото за малко не пострадах с грешната диагноза на моето дете.Сигурна съм,че има милиони подобни случаи.Единственото,което правим е да сменим лекар и да се молим да няма други пропуски.Отначало се питах,защо все на мен се случва,но скоро разбрах,че това се случва на много хора.

Не искам да коментирам,какво очаквам от медицината.Но смятам,че професията лекар не е за всеки.Освен професионални познания,той има и благ характер.Самата среща с него е лечебна.Той те познава,както и семейството ти.С него споделяш всичко спокойно.Виждате се често.Съветваш се за хранителния си режим.Изпраща те на физически занимания при специалисти ,за да предотвратеш стреса,напълняване или нещо друго.Той знае,какво липсва в храната ти и го добавя с хранителни добавки.Знае и кои храни ще укрепят тялото ти.Работи с теб за избягване на вероятни наследствени обременености.Много рядко прибягва до химични лекарства,да не кажа никога.Провежда терапия за избягване на оперативна намеса.Познава древни лечебни методи или те изпраща при такива колеги.

Ако държиш на себе си,ще поискаш да имаш такъв лекар.Дано това не е човек от бъдещето а реален наш съвременник.

Не забравяй все пак,че ти си своя най-добър лечител.Колкото повече познание получаваш,толкова по-лесен ще е животът ти.

Приветствам групата български лекари,които се борят в момента да въведат начално обучение по здравословно хранене.Това е чудесно начало на нов живот.А това вече зависи от нас самите.Всеки може да направи своя свободен избор.

3 коментара:

  1. Така е, професията ЛЕКАР не е за всеки, важи за всички професии, но най-вече за лекарите и учителите,това е призвание, "професии"със обществена значимост,поставих в кавички думата целенасочено,мисля си,хората,които работят като такива дали го имат-призванието?Вчера четох за здравословното хранене, проф.Мермерски за книгата му на тази тема поместено от nel-anel.blogspot.com,много интересно и полезно за всяка възраст.

    ОтговорИзтриване
  2. Скъпа Петя,
    Приемните изпити за медицинските колежи изобщо не определят моралните качества на кандидатите.
    Професията на лекаря е и изкуство. Той трябва да е наясно с основните алтернативни методи и практики, а също така и с профилактиката.
    Единственото решение, което звучи малко пресилено е - да сме достатъчно подготвени, да познаваме организма си добре, а това става чрез... нашето учене и образование.
    Така можем да си спестим абсурдните грешки на "вещи" лица за диагнозите на нас и на близките ни.

    ОтговорИзтриване
  3. "Освен професионални познания,той има и благ характер.Самата среща с него е лечебна." Много точно казано! Дано попадна на такъв, ако ми се наложи...

    ОтговорИзтриване