вторник, 25 ноември 2008 г.

ВРЕДНИ ЛИ СА ДИЕТИТЕ?


Един месец преди празниците отново изпитвам нужда да поговоря за диетите.По това време обикновено се замисляш за предстоящи празници,за дрехи и започваш да се поглеждаш в огледалото съвсем критично.Всички тържествени обещания за нов начин на живот с по-лека храна и повече спорт са били затрупани от задъханото ежедневие.Не само преди празника,а вече усещаш,че и след него нещата няма да са розови.Какво да направиш,за да си винаги в най-добрата си форма?

Да си във форма не означава с лекота да финишираш на ежегодния маратон,нито да плуваш по 50 дължини в басейна.Да си във форма,означава да се справяш с ежедневната си работа,без да се задъхваш и да ти остава достатъчно енергия за извънредни натоварвания.

Ако инвестираш скромно количество време и усилие да спортуваш по 20 минути,три пъти седмично,може буквално да се възродиш.Ще се почувстваш с повече енергия,повече спокойствие,по-здрав сън.Добрата физическа и психическа форма е най-доброто превантивно лекарство.Движението ще направи по лесна възможността,тялото ти да се бори с всички болести и със сигурност ще удължи живота ти.

Редовното движение повишава минералното съдържание на костите и намалява риска от остеопороза.Влияе върху нивата на холестерола и кръвното налягане.Предпазва от затлъстяване.

При жените намалява предменструалните синдроми и болките при менструациа.

Редовното движение превръща мазнините в енергия и подобрява съотношението мазнини-мускули.

Спортът не изключва необходимостта от контрол на храната,като количество и като качество.

Не забравяй,че вдигането на чаша с бира,гори само няколко калории,но ти добавя много нови.

Един съвет за тези,които не са се движили много до сега,започни полека и постепенно увеличавай натоварването,докато постигнеш желаното ниво.

ЗАЩО НЯМА ПОЛЗА ОТ ПОВЕЧЕТО ДИЕТИ?

1.
Когато си пазила от 1200кал дневно за жените или 1500кал,за мъжете,това понижава скоростта на твоята обмяна на веществата,т.е. скоростта на изгаряне на калориите,защото организма се адаптира към глада и започва да пести енергия,т.е. започва да си пази мазнините.
2.След като успееш да отслабнеш,трябва да продължиш да приемаш по-малко храна,от тази преди отслабването,за да запазиш постигнатите килограми.
3.Ако диетата ти се различава много от обичайната ти храна,можеш много бързо да възвърнеш загубените килограми и дори да качиш отгоре,когато се върнеш към стария си начин на хранене.
4.Прекалено стриктните диети разстройват нормалните механизми на организма,които контролират апетита и регулират тялото.Това може да доведе до несъзнателно и редовно преяждане след краяна диетата.
5.Лишаването от определен вид храни предизвиква силен копнеж по тях,а това може да доведе до прекаляване,като прекратиш диетата.
КОГА ДИЕТИТЕ СА ВРЕДНИ?
Най-сериозният проблем с традиционните диети за отслабване е,че повечето не осигуряват необходимите полезни вещества на организма.Липсата на витамини и минерали води до до понижаване на имунитета.Прави организма податлив на болести.Води до натрупване на излишни килограми.

Ако в диетата ти липсват необходими вещества,организма ще се опита да навакса,като ти изпраща все по-настойчиви сигнали за глад.

Ако приемаш разнообразна храна и към нея добавиш необходимите витамини и минерали,апетитът ти ще се регулира

ВНИКНЕТЕ В ДИЕТАТА СИ

За съжаление повечето диети се оценяват само по това от колко килограма ни отървават.

Малцина осъзнават,че отслабването може да означава загуба на мускулна маса и телесни течности,а не мазнини.

Най-ефикасният начин за изгаряне на мазнините е стимулирането на обмяната на веществата,а това ще постигнеш като ядеш повече от подходящите храни,а не по-малко.
Обмяната на веществата е процесът,при който организмът преработва храната в енергия.
Затова
1.спри да броиш калориите.
2.Стани приятел с твоето тяло.
3.Започни да ядеш по-добра храна.
4.Движи се повече.
5.Незначително промени навиците си-дори правилното дишане може да помогне на тялото ти да работи по-добре.

КАК ДА ОТСЛАБНЕМ ЗДРАВОСЛОВНО


1.Отслабвай постепенно.
2.Винаги закусвай.
3.Храни се три пъти дневно.
4.Планирай предварително храната за деня.
5.8-10 чаши вода на ден,намаляват апетита.
6.Прави истинска обедна почивка.
7.Храни се бавно.
8.Спри и помисли преди ядене-от глад ли ядеш или по навик.
9.Ако усетиш глад към 10.30 изпий чаша вода.Вземи си ябълка.

ПЕТЯ ПОПОВА

2 коментара:

  1. kak stoi vaprosa s dietata po vreme na kolednia post.Do 25 dekemvri moje li da se otarva ot 10tina kg, samo 4rez rejim bez hap4eta?

    ОтговорИзтриване
  2. Всичко зависи от това,колко кг си сега,какъв е начинът ти на живот,дали новия режим ще бъде тотална промяна в хранителнитенавици.Хранителните добавки помагат за естествено отслабване,без гладуване и по-лесно запазване на придобитото тегло.
    Най-важно е да мислиш за режим който ще изпълняваш цял живот-удобен и приятен за теб.Скоро ще публикувам програмата за отслабванеCLEAN and LEAN,която дава възможност всеки да оформи възможно най-доброто си тяло.
    Да не забравяме,че тялото ни винаги се стреми към определена форма,ние само му помагаме с подходящата храна.
    Ако ми пратите вашия режим може да ви помогна да го оптимизираме.

    ОтговорИзтриване