понеделник, 5 януари 2009 г.

ЗИМНАТА ТЪГА


Дните са кратки.Студено е.И зимната тъга ни завладява.Слънцето е малко и не топли.Намалели са плодовете или са прекомерно скъпи,а тези,които има,са със съмнително съдържание.Зеленчуците са замразени или на консерви.Пресните на пазара също са по-скъпи.А на нас ни трябват витамини.

Трябва ни витамин А.Необходим е за всичките ни клетки ,за костите низа кожата ни,за косата.Не се чуди ако прическата ти изведнъж придобие плачевен вид.От храната е.Важно е и за имунитета.Искаме да сме здрави.Трябва да подсилим естествения си доктор-нашия имунитет.

Витамин В1.Важен за нервната система.Тези които не искат да пълнеят знаят,че той участва в превръщане въглехидратите в енергия.Другият вариант е натрупване на зимни тлъстини.

Витамин В2.Допринася за образуването на кожни и кръвни клетки.Спомага за освобождаването на енергията от погълнатата храна.

Витамин В5.Гарантира нормален растеж и синтез на протеини.

Витамин В6.
Необходим за кожата и имунитета.Участва в разграждането на белтъчините,които организма усвоява и използва за източник на енергия.

Витамин В12.Улеснява храносмилането.Увеличава енергията на тялото ни.

Витамин С.
Засилва оздравителните функции на организма ни.Необходим е за да бъдат здрави клетките.Участва в изграждането на здрава кожа.

Витамин Д.Предотвратява загуба на костна тъкан.Комбинира се с калций и магнезий за по-добро усвояване от организма на минералите.Регулира равновесието на течностите в тялото.

Витамин Е.Играе ключова роля за нормалния растеж и развитие.

Биотин.Необходим за синтеза на протеините,за косата и ноктите.Важен за метаболизма на мазнините и въглехидратите.

Калций.
Необходим за костите и зъбите.Спомага за нормалните мускулни функции.Влияе върху нервната проводимост.

Мед-в комбинация с други минерали осигурява защита на организма и нормален растеж.

Фолиева киселина.Участва в синтеза на ДНК и РНК.Важна за размножаването на клетките.Добре е да се приема преди жената да забременее,за да има достатъчно количество още в началото на бременността.Намалява случаите на невро-тръбни рожденни дефекти.


Магнезий.Подпомага действието на калция и участва при образуването на костни и зъбни тъкани.

Манган.Допринася за нормален растеж.Играе роля за образуване на здрави кости.

Никотинамид-Играе роля за освобождаването на енергията при обмяната на веществата.

Цинк-Подпомага оздравителните процеси,повишава имунитета.

Това,което мога да препоръчам на всеки,който по някакви причини не приема храни,богати на витамини и минерали,да се обърне за помощ към хранителните добавки ,създадени на база естествени продукти.

Самата аз използвам добавки ,за които можете да прочетете на страницата www.flp.bg
Вероятно всеки си има собствени методи за справяне със зимата.Всеки може да ги сподели и тук.Ще се радвам да поговорим за това.

На всички желая здраве.


2 коментара:

  1. Благодаря за хубавата публикация, Петя. Точно така стоят нещата през зимата. Бедната на витамини и минерали храна предполага да помогнем на организма си. И това е начина да му помогнем.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за подкрепата.Желая ти успех.

    ОтговорИзтриване