четвъртък, 29 януари 2009 г.

БАЛАНС В ОРГАНИЗМА


Добрият химичен баланс в организма е предпоставка за здраве

Специалистите са стигнали до извода, че чувствената сфера на човека, стресът и конфликтите, агресията и извънредната чувствителност не зависят само от възпитанието и духовната сфера на личността, а са пряко свързани с биохимическия състав на кръвта и костите, чрез които може да се въздейства на централната нервна система и да се предотвратят както ракови, така и психосексуални заболявания.
Мъжете с намалена сексуалност трябва да добавят повече калций в своята храна. А на тези, които имат проблеми с образуването на спермата (спермотогенезата), учените препоръчват употребата на повече фосфор - той помага на организма да усвоява витамините и да преобразува храната в енергия.
Изследвания показват, че продуктите, в които се съдържа фосфор, подобряват работата на мозъка, повишават интелектуалните възможности и стабилизират ендокринната система.
За запазване на здравето специалистите препоръчват на мъжете и употребата на цинк. Той спомага за образуването на спермата и при двата пола подобрява биосинтезата на всички вещества.
Мъжете, чиято сперма не е в състояние да предизвика оплождане, трябва да употребяват и манган. Той също намалява вероятността от заболявания на простатата и подобрява репродуктивната функция. При двата пола манганът спомага за засилване на вниманието, а при жените - за образуването на кърма и засилване чувството на загриженост за потомството.
На жените, които имат комплекси от малките си гърди, специалистите често отделят особено внимание поради честото срещане на психологическия факт. Според изследванията молибденът и никелът са незаменими за този тип жени. Молибденът увеличава обема на гърдите, а никелът подобрява тяхната твърдост и възбудимост. Съчетаването на тези два елемента подобрява резултатите. Молибденът помага и на възрастните мъже като повишава тяхната потентност.
Силицият пък спомага за гладката кожа и динамичното поведение, с което в крайна сметка засилва привлекателността.
Селенът е необходим на хората, които имат по-твърда кожа. Той я прави еластична и мека, а също така предотвратява образуването на ракови образувания. Той е от полза и при мъжете с увеличена простата, засилва сексуалното желание и имунната система.
Калият предпазва от инсулт и влияе положително върху регулирането на сърцебиенето. Той е полезен за нервната система, тъй като засилва преживяването от положителните емоции и влияе върху общото активизиране на организма.
Много психиатри са на мнение, че повечето заболявания на стомаха и червата възникват от стреса. Дори това заключение да е преувеличено, доказано е, че по-голямото количество магнезий в храната намалява стресовата реакция и подобрява работата на храносмилателната система. Той също облекчава предменструалния синдром и регулира обмяната на белтъчините.
Натрият и сярата забавят процеса на стареене на клетката. Натрият подобрява пластиката на движенията, прави мускулите по-гъвкави, активизира проводимостта на нервните импулси, регулира лимфосистемата. Сярата подобрява регулирането на топлообмена, забавя стареенето, подобрява тънката сензорна чувствителност и влияе положително върху вниманието.
Желязото регулира функциите на еритроцитите, повишава производството на хемоглобин, добре влияе върху гъстотата на косата, а също и на поеманото количеството кислород, който е пряко свързан с работата на сърцето и всяка клетка в тялото.
Медта участва пряко при формирането на червените кръвни клетки. Тя е полезна за здравето на ставите и нервите, подобрява производството на хемоглоби

http://www.flp.bg/bg/Buletin/FLP%20Buletin%20044.pdf

Няма коментари:

Публикуване на коментар