събота, 31 януари 2009 г.

НЕНАСИТЕН ГЛАД


Учудващо е колко много са хората, които щом огладнеят не могат да мислят за нищо друго, освен за храна. Или тези, които веднъж седнали на масата се нахвърлят на храната и не спират преди да са е натъпкали “до ушите”.

Още по-учудващо е колко от тези хора постоянно спазват някоя нова диета и отново и отново се борят с излишните си килограми. И са гладни, нещастни, неодобряващи фигурата си, а не е изключено и болни.

Храната и режимът на хранене са важна част от ежедневието ни и е нужно да им се отдели достатъчно внимание. Но ако постоянно мислите за храна и следващото хапване не излиза от ума ви, това се превръща в доста сериозен проблем, който ви пречи и разсейва, прави ви нетрудоспособни, лениви и неспокойни.

Глад

Една от възможните причини за натрапчивите мисли за храна може да е твърде рязко и твърде сериозно намаляване на калорийния прием. Гладуването не води до нищо добро, освен, че ще разстрои душевното ви спокойствие и равновесие. То забавя метаболизма ви с цел организмът да се “презапаси” и да пази натрупаното до момента тегло, колкото е възможно по-дълго, в случай на по-продължителен оставане с малко или никаква храна. Вследствие, килограмите остават, а вие сте гладни и недоволни.

Какво се случва с тялото ни, когато намалим рязко и драстично приема на калории? Увеличава се производството на хормона грелин (хормон на глада - свобождава се от празния стомах в кръвта и активира рецептори в мозъка, като предизвиква чувството на глад) и намаляват нивата на хормона лептин (хормон на засищането - ниските нива на този хормон са сигнал за мозъка, че тялото има празни мастни депа за попълване). Учените още изследват възможността тези хормони да бъдат използвани в борбата с все по-затлъстяващото земно население. Засега е установено само, че хората с много наднормено тегло са резистентни на хормона на засищането - т.е. мозъкът им не реагира на по-високите нива в кръвта на този хормон, не се появява усещането за ситост и човекът продължава да се храни до преяждане.

Емоционално похапване

Ако смятате, че хрнаителният ви режим е достатъчно добре балансиран и съобразен с ежедневния разход на калории, но въпреки това постянна мисъл в главата ви е” Какво да хапна сега”, можете да потърсите причините в емоционалното си състояние. Много хора търсят начин за преодоляване на стреса и напрежението в храната. Може би в краткосрочен план това работи, но в дългосрочен е пагубно за фигурата и здравето. В този случай, специалистите препоръчват да се замислите и дори за известно време да записвате в коя част на деня какво ви се хапва и в какво емоционално състояние сте в този момент. За седмица или малко повече ще сте наясно дали сте добили навика да вземате шоколад, когато сте уморени, да се награждавате с бонбон след сериозен бизнес разговор или да се отбиете в заведение за бързо хранене след по-дълго пътуване. Изясняването на проблема е първа крачка към решаването му.

Бързо отслабване

Повечето хора допускат една много сериозна грешка, която ги тласка към порочния кръг на йо-йо ефекта - опитват се да отслабнат твърде бързо. С някои диети това действително се случва, но почти винаги ефектът след това е обратен и загубените килограми се връщат с двойно по-голяма скорост.

Тялото има нужда от време, за да свикне с по-малкото си килограми. За да не се задействат процесите при глад, отслабването трябва да става постепенно и бавно. Така организмът ще има време да се приспособи към новото си тегло и новия процент мазнини.

Колко бавно? Диетолозите препоръчват около половин килограм на седмица. Толкова малка загуба на тегло няма да предизвика реакция на организма към запазване на жизненоважната си енергия. Освен това, когато загубите около 10 % от теглото си, е добре да задържите на това ниво за 3 до 6 месеца, преди да продължите да сваляте.

Да, така няма да отслабнете бързо, но имате много по-голям шанс да го направите завинаги.

Храненето наистина е много важно за това как изглеждаме и как се чувстваме. Много хора не съзнават колко вредни могат да бъдат инерцията и лекотата на лошите им навици, някои от тях дори не разбират, че са си създали такива. Добрият хранителен режим, гарантиращ добра кондиция, здраве и липса на излишни килограми изисква информираност, умереност и постоянство.



2 коментара:

  1. Всичко е чудесно и вероятно е така, но
    не мога да се сдържам пред добраха храна и хубавото брестнишко вино.

    ОтговорИзтриване