събота, 31 януари 2009 г.

КАКВО ЗНАЕШ ЗА МАЗНИНИТЕ


Резултатите показват, че комбинацията от статини и рибено масло нормализира липидния състав на кръвта, като всеки от двата медикамента действа по различен начин - ако статините намаляват нивото на холестерола, блокирайки една от белтъчините, влизащи в състава на “лошия” холестерол, то рибеното масло нарушава формирането на триглицериди.
Учените отбелязват, че нито един от препаратите не влияе върху използването на инсулина от клетките. Те смятат, че получените резултати дават сериозно основание да се направи по-задълбочена оценка на ефективността на комбинацията от рибено масло и статини за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания при пациенти с инсулинова резистентност и захарен диабет от втори тип.(а)Омега -3 киселините присъстват в достатъчно количество единствено в рибеното и в лененото масло. Затова тези масла притежава специфична миризма, която е гаранция за високо качество и чистота (т.е. няма други примеси).

ЛЕНЕНО МАСЛО

Смята се, че всекидневната употреба на ленено масло способства за профилактиката на сърдечните пристъпи, инсулта, инфаркта, намаляване на артериалното налягане, намаляване на риска от развитие на рак на гърдата и правото черво, понижаване на честотата на диабетична невропатия.

Лененото масло облекчава и протичането на пременструалния синдром и периода на менопаузата при жените, подобрява състоянието на кожата и косата, укрепва нервната система, работата на бъбреците. То способства за повишаването на остротата на зрението и за лечението на астма.

Лененото масло може да се приема в чист вид, но може и да се смесва с мед, плодове или сиропи.

ФАСТЪЧЕНО МАСЛО

Пастата от двойно смлени печени фъстъци със или без добавена растителна мазнина, която през последните години става все по-популярна и у нас, е една от кулинарните и културни икони на САЩ. В доста по-примитивна форма този вид употреба на фъстъците е позната в индийската кухня, където те се комбинират със смлени подправки и люти чушки. Предшественикът на днешното фабрично масло се появява към края на ХIХ в., разработен по идея на лекар като богат на протеини заместител на месото, подходящ за хора с проблеми със зъбите. Модерният вариант на изделието се появява през 1922 г., когато благодарение на усъвършенстваната технология на производство се постига кремообразната консистенция, позната днес - дотогава маслото е било зърнесто и мазнината се е отделяла от фъстъчената маса. У нас продуктът се предлага в почти всеки магазин за хранителни стоки.

МАРГАРИНИТЕ И МАСЛОТО

Маргаринът по правило се произвежда от растително масло, той е богат на полиненаситени и мононенаситени мазнини, които способстват за намаляване на нивото на лошия (LDL) холестерол.
Този тип маргарин не съдържа холестерол, докато маслото, приготвено от животински мазнини, съдържа холестерол и наситени мазнини, които водят до повишаване нивото на лошия холестерол в кръвта.
Но различните видове маргарин се различават един от друг. Твърдите видове маргарин съдържат трансмазнини, образуващи се в процеса на хидрогенизация на маслата, които са вредни за организма. В последно време именно среш.щу тях се води най-силна кампания.

ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ

Някои от нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) например ацетаминофен (парацетамол) и ибупрофен, които се използват най-широко в практиката за лечение на ставни възпаления, често предизвикват странични ефекти: стомашно разстройство, кръвотечение, повишен риск от сърдечни пристъпи и паралич.

Учени от катедрата по неврологична хирургия в Медицинския център към университета на Питсбърг, Пенсилвания предлагат алтернативен вариант – използването на омега-3 ненаситени мастни киселини, съобщава Ройтерс.

Резултатите от тяхното ново изследване показват, че облекчаване на болките в ставите е регистрирано при 69% от участниците в експеримента, като никой от пациентите не е забелязал странични ефекти.

Омега-3 мастни киселини се съдържат в лененото масло, суровите ядки и най-вече в мазните видове риба от северните морета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар