събота, 31 януари 2009 г.

БАЛАНС В ХРАНЕНЕТО

Балансирано хранене http://www.metacafe.com/w/1198347/

Постигането на балансирано хранене не е проста задача. То изисква най-важните хранителни вещества, при големия брои предлагани храни, да се набавят в правилно количество. Има седем групи с отделни препоръки колко често да се приемат. Ако се придържате към препоръките ще си осигурите балансирано хранене без постоянно да мислите за отделните вещества като витамини, белтъчини, минерали и т.н.

1-ВА ГРУПА Зърнени храни и картофи

Зърнени храни, пълнозърнен хляб, картофи, ориз, макарони.

Прием: всеки ден

2-РА ГРУПА: Зеленчуци, салати, варива.

Всеки ден най-малко две порции.

3-ТА ГРУПА: Плодове

Всеки ден най-малко 1-2 порции/ брой- пресни плодове.

4-ТА ГРУПА: Напитки

Минерална вода, чай, разредени плодови и зеленчукови сокове.

11/2-2 л. на ден

5-ТА ГРУПА: Мляко и млечни продукти

Кисело мляко, прясно мляко, сирене, мътеница, извара

Всеки ден

6-ТА ГРУПА: Месо, салам, риба, яйца.

2-3 пъти седмично една порция месо или салам, максимум 3 яйца седмично

1-2 порции риба

7-МА ГРУПА: мазнини и масла

Много икономично, като се предпочитат растителни.

Създаване на подходяща хранителна програма е строго индивидуално и е добре да започне с лекарска консултация. Програмата трябва да се изпълнява напълно съзнателно, без спестяване на усилия. Най-подходящо се оказва отслабването в група където поемаш личен ангажимент пред останалите, получаваш подкрепа и можеш да се изявиш, което е допълнително мотивиращ фактор. Ако вземем необходимите мерки по разумен начин почти сме успели.

автор: Петя Попова

КАКВО ЗНАЕШ ЗА МАЗНИНИТЕ


Резултатите показват, че комбинацията от статини и рибено масло нормализира липидния състав на кръвта, като всеки от двата медикамента действа по различен начин - ако статините намаляват нивото на холестерола, блокирайки една от белтъчините, влизащи в състава на “лошия” холестерол, то рибеното масло нарушава формирането на триглицериди.
Учените отбелязват, че нито един от препаратите не влияе върху използването на инсулина от клетките. Те смятат, че получените резултати дават сериозно основание да се направи по-задълбочена оценка на ефективността на комбинацията от рибено масло и статини за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания при пациенти с инсулинова резистентност и захарен диабет от втори тип.(а)Омега -3 киселините присъстват в достатъчно количество единствено в рибеното и в лененото масло. Затова тези масла притежава специфична миризма, която е гаранция за високо качество и чистота (т.е. няма други примеси).

ЛЕНЕНО МАСЛО

Смята се, че всекидневната употреба на ленено масло способства за профилактиката на сърдечните пристъпи, инсулта, инфаркта, намаляване на артериалното налягане, намаляване на риска от развитие на рак на гърдата и правото черво, понижаване на честотата на диабетична невропатия.

Лененото масло облекчава и протичането на пременструалния синдром и периода на менопаузата при жените, подобрява състоянието на кожата и косата, укрепва нервната система, работата на бъбреците. То способства за повишаването на остротата на зрението и за лечението на астма.

Лененото масло може да се приема в чист вид, но може и да се смесва с мед, плодове или сиропи.

ФАСТЪЧЕНО МАСЛО

Пастата от двойно смлени печени фъстъци със или без добавена растителна мазнина, която през последните години става все по-популярна и у нас, е една от кулинарните и културни икони на САЩ. В доста по-примитивна форма този вид употреба на фъстъците е позната в индийската кухня, където те се комбинират със смлени подправки и люти чушки. Предшественикът на днешното фабрично масло се появява към края на ХIХ в., разработен по идея на лекар като богат на протеини заместител на месото, подходящ за хора с проблеми със зъбите. Модерният вариант на изделието се появява през 1922 г., когато благодарение на усъвършенстваната технология на производство се постига кремообразната консистенция, позната днес - дотогава маслото е било зърнесто и мазнината се е отделяла от фъстъчената маса. У нас продуктът се предлага в почти всеки магазин за хранителни стоки.

МАРГАРИНИТЕ И МАСЛОТО

Маргаринът по правило се произвежда от растително масло, той е богат на полиненаситени и мононенаситени мазнини, които способстват за намаляване на нивото на лошия (LDL) холестерол.
Този тип маргарин не съдържа холестерол, докато маслото, приготвено от животински мазнини, съдържа холестерол и наситени мазнини, които водят до повишаване нивото на лошия холестерол в кръвта.
Но различните видове маргарин се различават един от друг. Твърдите видове маргарин съдържат трансмазнини, образуващи се в процеса на хидрогенизация на маслата, които са вредни за организма. В последно време именно среш.щу тях се води най-силна кампания.

ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ

Някои от нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) например ацетаминофен (парацетамол) и ибупрофен, които се използват най-широко в практиката за лечение на ставни възпаления, често предизвикват странични ефекти: стомашно разстройство, кръвотечение, повишен риск от сърдечни пристъпи и паралич.

Учени от катедрата по неврологична хирургия в Медицинския център към университета на Питсбърг, Пенсилвания предлагат алтернативен вариант – използването на омега-3 ненаситени мастни киселини, съобщава Ройтерс.

Резултатите от тяхното ново изследване показват, че облекчаване на болките в ставите е регистрирано при 69% от участниците в експеримента, като никой от пациентите не е забелязал странични ефекти.

Омега-3 мастни киселини се съдържат в лененото масло, суровите ядки и най-вече в мазните видове риба от северните морета.

НЕНАСИТЕН ГЛАД


Учудващо е колко много са хората, които щом огладнеят не могат да мислят за нищо друго, освен за храна. Или тези, които веднъж седнали на масата се нахвърлят на храната и не спират преди да са е натъпкали “до ушите”.

Още по-учудващо е колко от тези хора постоянно спазват някоя нова диета и отново и отново се борят с излишните си килограми. И са гладни, нещастни, неодобряващи фигурата си, а не е изключено и болни.

Храната и режимът на хранене са важна част от ежедневието ни и е нужно да им се отдели достатъчно внимание. Но ако постоянно мислите за храна и следващото хапване не излиза от ума ви, това се превръща в доста сериозен проблем, който ви пречи и разсейва, прави ви нетрудоспособни, лениви и неспокойни.

Глад

Една от възможните причини за натрапчивите мисли за храна може да е твърде рязко и твърде сериозно намаляване на калорийния прием. Гладуването не води до нищо добро, освен, че ще разстрои душевното ви спокойствие и равновесие. То забавя метаболизма ви с цел организмът да се “презапаси” и да пази натрупаното до момента тегло, колкото е възможно по-дълго, в случай на по-продължителен оставане с малко или никаква храна. Вследствие, килограмите остават, а вие сте гладни и недоволни.

Какво се случва с тялото ни, когато намалим рязко и драстично приема на калории? Увеличава се производството на хормона грелин (хормон на глада - свобождава се от празния стомах в кръвта и активира рецептори в мозъка, като предизвиква чувството на глад) и намаляват нивата на хормона лептин (хормон на засищането - ниските нива на този хормон са сигнал за мозъка, че тялото има празни мастни депа за попълване). Учените още изследват възможността тези хормони да бъдат използвани в борбата с все по-затлъстяващото земно население. Засега е установено само, че хората с много наднормено тегло са резистентни на хормона на засищането - т.е. мозъкът им не реагира на по-високите нива в кръвта на този хормон, не се появява усещането за ситост и човекът продължава да се храни до преяждане.

Емоционално похапване

Ако смятате, че хрнаителният ви режим е достатъчно добре балансиран и съобразен с ежедневния разход на калории, но въпреки това постянна мисъл в главата ви е” Какво да хапна сега”, можете да потърсите причините в емоционалното си състояние. Много хора търсят начин за преодоляване на стреса и напрежението в храната. Може би в краткосрочен план това работи, но в дългосрочен е пагубно за фигурата и здравето. В този случай, специалистите препоръчват да се замислите и дори за известно време да записвате в коя част на деня какво ви се хапва и в какво емоционално състояние сте в този момент. За седмица или малко повече ще сте наясно дали сте добили навика да вземате шоколад, когато сте уморени, да се награждавате с бонбон след сериозен бизнес разговор или да се отбиете в заведение за бързо хранене след по-дълго пътуване. Изясняването на проблема е първа крачка към решаването му.

Бързо отслабване

Повечето хора допускат една много сериозна грешка, която ги тласка към порочния кръг на йо-йо ефекта - опитват се да отслабнат твърде бързо. С някои диети това действително се случва, но почти винаги ефектът след това е обратен и загубените килограми се връщат с двойно по-голяма скорост.

Тялото има нужда от време, за да свикне с по-малкото си килограми. За да не се задействат процесите при глад, отслабването трябва да става постепенно и бавно. Така организмът ще има време да се приспособи към новото си тегло и новия процент мазнини.

Колко бавно? Диетолозите препоръчват около половин килограм на седмица. Толкова малка загуба на тегло няма да предизвика реакция на организма към запазване на жизненоважната си енергия. Освен това, когато загубите около 10 % от теглото си, е добре да задържите на това ниво за 3 до 6 месеца, преди да продължите да сваляте.

Да, така няма да отслабнете бързо, но имате много по-голям шанс да го направите завинаги.

Храненето наистина е много важно за това как изглеждаме и как се чувстваме. Много хора не съзнават колко вредни могат да бъдат инерцията и лекотата на лошите им навици, някои от тях дори не разбират, че са си създали такива. Добрият хранителен режим, гарантиращ добра кондиция, здраве и липса на излишни килограми изисква информираност, умереност и постоянство.



ПЕТ ПРОСТИ УПРАЖНЕНИЯ


Тук е мястото да ви дам линк за 5 прости ,но гарантирам ви супер ефикасни упражнения,които ако искате вярвайте ,но натоварват така,че сте като разглобени на следващият ден ,ако ги правите както трябва.
Ще поясна ,че тези упражнения дават невероятен резултат след 10-12 дни и регулират като цяло обмяната и отслабването.
Сами ще забележите ,че всяко движение започва и свършва със строго определено вдишване/издишване и стимулиране на щитовидната жлеза.Аз дори и занимавайки се с фитнес искам да кажа,че когато ги направих за първи път на другият ден имах невероятна мускулна треска
Започват се с не повече от 10-12 повторения за всяко упражнения на ден-не прекалявайте!Все пак не е хубаво да се стимулира много тази жлеза

http://it-light.net/forums/index.php?showtopic=3060

Съвет от мен-направете си на бял лист с най-проста рисунка ,както да си я разберете начало и край на всяко упражнение и дишането -начало/край за да сте сигурни ,че не бъркате

Спорт за живот

четвъртък, 29 януари 2009 г.

БАЛАНС В ОРГАНИЗМА


Добрият химичен баланс в организма е предпоставка за здраве

Специалистите са стигнали до извода, че чувствената сфера на човека, стресът и конфликтите, агресията и извънредната чувствителност не зависят само от възпитанието и духовната сфера на личността, а са пряко свързани с биохимическия състав на кръвта и костите, чрез които може да се въздейства на централната нервна система и да се предотвратят както ракови, така и психосексуални заболявания.
Мъжете с намалена сексуалност трябва да добавят повече калций в своята храна. А на тези, които имат проблеми с образуването на спермата (спермотогенезата), учените препоръчват употребата на повече фосфор - той помага на организма да усвоява витамините и да преобразува храната в енергия.
Изследвания показват, че продуктите, в които се съдържа фосфор, подобряват работата на мозъка, повишават интелектуалните възможности и стабилизират ендокринната система.
За запазване на здравето специалистите препоръчват на мъжете и употребата на цинк. Той спомага за образуването на спермата и при двата пола подобрява биосинтезата на всички вещества.
Мъжете, чиято сперма не е в състояние да предизвика оплождане, трябва да употребяват и манган. Той също намалява вероятността от заболявания на простатата и подобрява репродуктивната функция. При двата пола манганът спомага за засилване на вниманието, а при жените - за образуването на кърма и засилване чувството на загриженост за потомството.
На жените, които имат комплекси от малките си гърди, специалистите често отделят особено внимание поради честото срещане на психологическия факт. Според изследванията молибденът и никелът са незаменими за този тип жени. Молибденът увеличава обема на гърдите, а никелът подобрява тяхната твърдост и възбудимост. Съчетаването на тези два елемента подобрява резултатите. Молибденът помага и на възрастните мъже като повишава тяхната потентност.
Силицият пък спомага за гладката кожа и динамичното поведение, с което в крайна сметка засилва привлекателността.
Селенът е необходим на хората, които имат по-твърда кожа. Той я прави еластична и мека, а също така предотвратява образуването на ракови образувания. Той е от полза и при мъжете с увеличена простата, засилва сексуалното желание и имунната система.
Калият предпазва от инсулт и влияе положително върху регулирането на сърцебиенето. Той е полезен за нервната система, тъй като засилва преживяването от положителните емоции и влияе върху общото активизиране на организма.
Много психиатри са на мнение, че повечето заболявания на стомаха и червата възникват от стреса. Дори това заключение да е преувеличено, доказано е, че по-голямото количество магнезий в храната намалява стресовата реакция и подобрява работата на храносмилателната система. Той също облекчава предменструалния синдром и регулира обмяната на белтъчините.
Натрият и сярата забавят процеса на стареене на клетката. Натрият подобрява пластиката на движенията, прави мускулите по-гъвкави, активизира проводимостта на нервните импулси, регулира лимфосистемата. Сярата подобрява регулирането на топлообмена, забавя стареенето, подобрява тънката сензорна чувствителност и влияе положително върху вниманието.
Желязото регулира функциите на еритроцитите, повишава производството на хемоглобин, добре влияе върху гъстотата на косата, а също и на поеманото количеството кислород, който е пряко свързан с работата на сърцето и всяка клетка в тялото.
Медта участва пряко при формирането на червените кръвни клетки. Тя е полезна за здравето на ставите и нервите, подобрява производството на хемоглоби

http://www.flp.bg/bg/Buletin/FLP%20Buletin%20044.pdf

вторник, 27 януари 2009 г.

ТИ НЕ СИ САМОТЕН ОСТРОВ


Ти имаш активен живот и често общуваш с различни хора,било по работа,с приятели,на улицата ,в Интернет.Харесваш едни,други по-малко или не харесваш.Но трябва да живееш с тези хора.Как се отразява това на твоята работа,училище или бизнес?Помага ли ти да бъдеш максимално успешен?А чувстваш ли се щастлив?

Успешният човек е разбрал,че щастието е едно въображаемо състояние и е резултат на избора,който ще направиш.

Не се чувстваш успешен или щастлив.Как ще промениш това?

Ето например днес не ми спори работата.Ядосвам се и си мисля,че това не е за мен и защо ли изобщо се захванах с това?А в Свежото някой ми говори накриво.Първата ми реакция е да му отговоря в същия дух.Каквото повикало-това се обадило.

Да,ама не.Сещам се колко ли е притеснен човекът,криза е има си проблеми.Аз му се изпречвам и той право в мен.Не мисля,че е лична обида.Трябва да му обърна внимание и човекът ще ми се зарадва.А аз ще разбера,че не съм напразно на този свят и все пак ме бива за нещо и ще съм щастлива.

Като променяш твърденията си и и изместваш центъра си на внимание в нова посока,можеш да променяш и начина по който да се чувстваш.

Това е позитивното мислене.Може за някой да звучи банално думи,като позитивно мислене или положителна енергия,но положителната нагласа е важна за всички.

90% от хората повишават производителността си в обкръжение от позитивни хора.

Медицински изследвания показват,че добрите мисли могат да увеличат средната продължителност на живота до 10 години.

Разликата между това в което вярваш или очакваш от живота и и това,което всъщност живееш е това,което те кара да преминеш към действие.

Колкото тази разлика е по-голяма,толкова по-голям е и движещата сила-твоя стимул.

Много често мечтите ти се обуславят на миналия ти опит.Ставаш жертва на собствените си преживявания и минал неуспех.Ако не си успял един път,значи си пълен провал за цял живот.

Мнозина вярват на общоприети твърдения,без да се опитат да проверят или променят нещо.

Промени гледната си точка.Поеми риска да мечтаеш за невероятни неща.

Обществото,от своя страна ще се опита да ограничи мечтите ти.

Но ти трябва да повярваш в тях и в себе си и това ще настрои мозъка ти да мисли позитивно.

Просто промени начина си на мислене.Само ти можеш за го направиш и затова направи го сега.Мечтай и действай.Колкото по-голяма е мечтата ти,толкова по-действен ще си и ти.

Вместо да се косиш,че не върви добре,мисли за малките успехи,които си имал до сега.

Ако животът ти поднесе лимон,направи си лимонада.

Малките успехи раждат по-големи успехи.Позитивната мисъл прави духа по-силен.

Наполеон Хил казва:Това,което човешкият мозък може да проумее и да повярва,това може и да постигне.



събота, 24 януари 2009 г.

ПРОФИЛАКТИКА С ОЗДРАВИТЕЛНО ДЕЙСТВИЕ


След втората световна война,синтетичните антибиотици бързо набират популярност.От тогава до днес прекомерната употреба и неизбежната мутация на бактериите в устойчиви форми драстично намаляват ефикасността на антибиотиците.

В природната медицина можеш да намериш прекрасни заместители на антибиотиците.

Основната ти защита трябва да бъде атаката.Вместо да чакаш да възникне инфекцията и след това да преминеш към фармацевтичното й унищожение,по-лесно е да предотвратиш появата или разпространението на болестта.

Отлично естествено средство за подсилване на имунитета е пчелният прополис.

Основна съставка на пчелния прополис е лепкава смола,която се отделя от дърветата.

Пчелите преработват тази смола в смес от смола,балсами,восък,масла и пчелен прашец.

Асирийците използвали тази смес за лечение на рани и тумори.Жреците в древен Египет я използвали за лек за различни заболявания и я включвали в рецептите за балсамиране.Аристотел нарича пчелния прополис-лек за инфекции на кожата,язви и гнойни рани.През 11в персийският учен Авицена пише за прополиса-дава жизнена енергия и е мощен антисептик.
Какво е въздействието на пчелният прополис:
-съдържа основно флаваноиди с противовъзпалителен,спазмолитичен и противоалергичен ефект;
-предотвратява инфекции;
-стимулира растежа на нова тъкан;
-регенерира и укрепва тъканите;
-съдържа 22 аминокиселини,необходими на човешкото тяло;
-съдържа витамини;
-минерали;
-важни мастни киселини;
-фитонциди-които повишават вътрешната устойчивост на организма.

Една особено силна бактерия,наречена MRSA,която не се поддава на никакъв синтетичен
антибиотик е особено чувствителна към пчелният прополис.

Нови изследвания доказват и силни антивирусни свойства на пчелния прополис.Как става това?

Вирусът има протеинова обвивка и навлизайки в гостоприемника под въздействието на ензими тази обвивка се разгражда и така вирусът се освобождава и реагира с организма.Присъствието на прополис в организма предотвратява разграждането на тази обвивка и по този начин вирусът остава заключен.

При лечение на горните дихателни пътища са постигнати успехи при третиране с пчелен прополис.Отнася се за инфлуенца,синузит,тонзилит,отит,ларингит,бронхит,бронхиална астма,хронични пневмонии и белодробна туберкулоза.

В зъболечението се използва при абцеси в устната кухина.

Дерматологията отдавна използва пчелния прополис.

Как пчелният прополис стимулира имунитета?

Той активира тимуса,който предпазва организма от инфекциозни заболявания или подпомага за справяне с тях.

Пчелният прополис унищожава само вредните бактерии в стомашния тракт.
Може да се приема профилактично,за да се избегнат инфекции или лесно да се преодоляват.
Едномесечна профилактика с пчелен прополис под формата,предлагана от ФЛП като Forever Living Propolis ще ти спести много дискомфорт,време и средства през зимата.

Пчелният прополис на Форевър се събира от пчели,обитаващи екологично чисти високопланински области в щата Аризона.Той е 100% натурален,без консерванти и оцветители или аромати.Това е отлична натурална храна,богата на хранителни вещества.Обогатен е с чист пчелен мед и пчелно млечице.Има антибактериални,антисептични,противовъзпалителни и противогъбични свойства.
Облекчава симптомите на кашлица,простуда,грип и дихателни проблеми.
АПТЕКА ОТ ПРИРОДАТА

сряда, 21 януари 2009 г.

ДОБАВИ ТВОЯТА РЕЦЕПТА.


Много съм чела но днес за пръв път ядох авокадо.И съм приятно изненадана.В нета има много писания за него,но ще ти припомня най-важното.

Авокадото има невзрачен вид ,но е пълно с полезни вещества.Този плод не е от нашите ширини.Дори не е красив.Но е полезен.

Не съдържа никакви вредни мазнини,подобно на всички плодове и диетолозите често го препоръчват

Авокадото съдържа много ненаситени мастни киселини,които разбиват холестерола в кръвта.Според изследвания,тези вещества намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Авокадото е богато на белтъчини и въглехидрати.Ето една чудесна балансирана и здравословна храна за всеки.

Авокадото е отличен източник на калций,витамин С,Е и някой видове В.Затова е толкова полезен за кожата и косата.Не напразно го използват в козметиката в кремове и шампоани.

Как да си избереш авокадо,така,че да не е зелено,нито презряло?

Когато е зелено,плодът е много твърд,а на презрялото твърде мек и най-често с петна.

Най-лесно е да купиш плод,който е още зелен и да изчакаш няколко дни за да узрее.Във всеки случай трябва да е без петна.

Моментът на узряването е когато плодът леко поддава на натиск.

Това беше информация за тези,които все още не са опитали.

Но искам да се обърна към тези,които знаят как се приготвя.Ще можете ли да дадеш накратко твоята любима рецепта тук?

Да ти е вкусно!

ДОКТОР ПРИРОДА

вторник, 20 януари 2009 г.

ПИЙ СОК ОТ МОРКОВИ


Морковният сок е много полезен,защото може да доведе организма до нормално състояние при здравни неблагополучия и липса на натурални и лесно усвоими витамини.

Използва се само прясно изцеден сок.

Сокът от моркови увеличава ЯН в организма,според китайската терминология и има следните въздействия:

1.Увеличава апетита,като подобрява храносмилането,зрението,възстановява структурата на зъбите.

2.Подобрява качеството на млякото при кърмачките.
3.След лука и чесъна,заема трето място по своите фитонцидни/обеззаразяващи/ свойства.

Повече от 500мл морковен сок дневно,тотално обезвреждат организма и увеличават неговата съпротивителна сила при инфекции на гърлото,синусите,дихателната система.

4.Прекрасно
очиства черния дроб.Понякога изменението на цвета на кожата/оранжев или жълт/говори за протичане процес на очистване от шлаки.

5.Това е едно от най добрите средства за борба с рака и язвите.

Пълен ефект се постига,когато от менюто се изключат всякакви храни,съдържащи промишлена захар,нишесте,бяло брашно,консерви,месо,животински мазнини,рафинирана храна,сладкиши,кока-кола,кафе .

6.Сокът е еликсир за половите и надбъбречните жлези.

Пиенето на сок се използва при лечение на безплодие.

7.Добре влияе при различни заболявания на кожата:суха кожа,дерматити.Действа оздравително на чревната ципа.

Към морковния сок организма трябва да се приспособи.Затова се препоръчва количеството му да нараства постепенно от 50 мл нагоре,като се разрежда с вода.

ДОКТОР ПРИРОДА

понеделник, 19 януари 2009 г.

ИЗНЕНАДАЙ НАСТИНКАТА


Ще ти разкажа за ехинацеята,която открих и за успешното й действие през зимата за този,който обича да е жизнен и здрав с природни средства.

Ехинацеята има богата традиция в културата на северноамериканските индианци.Те използват тази билка от векове,за да поддържат здравето си през зимата.Пият чай от растението и правят компреси за уста от него.

Растението има формата на таралеж от там и латинското му название Echinus .Това растение естествено се среща в западните щати.В състава му влизат:
-калций;
-калий;
-витамин А;
-витамини от В комплекс;
-хром;
-натрий;
-витамин В3;
-манган;
-витамин С.

Многобройни научни изследвания доказват,че ехинацеята допринася за подсилване имунната система.Приемането и води до увеличаване или намаляване на броя на белите кръвни телца,в зависимост,какво е необходимо на организма,за да постигне баланс.

Ехинацеята активира фагоцитите/клетки/,които изяждат нашествениците.

Има и леки антибиотични свойства.

Нови проучвания откриха още един защитен механизъм,за подпомагане на имунната функция.Става въпрос за хиалуроновата киселина,която има първостепенна защитна сила за човешкия организъм.Тя е в желеобразно състояние в организма и циментира клетките,като намалява пропускливостта им.Така ги предпазва от нашествие.Но съществува ензим хиалуридаза,който атакува хиалуроновата киселина,по начин,който не е напълно установен.Много патогени произвеждат този ензим и благодарение на него проникват лесно в клетките ни.Доказано е,че ехинацеята предпазва хиалуроновата киселина от атаките на хиалуронидазата.

Аз намерих естествен билков продукт под формата на капсули като хранителна добавка в продуктовия списък на Форевър ливинг.За справка-www.flp.bg .

Forever Echinacea Supreme -съдържа:
-растителен извлек от ехинацея;
-хидратис-спътник на ехинацея,допълва и подсилва действието й.
-екстракт от гроздово семе,за оптимален ефект.

Хидратисът е открит в северна Австралия,но се среща на много места в САЩ.Това е многогодишно растение,което се култивира,но се среща и в диво състояние.

Хидратисът се използва като билка,в традиционната медицина,за въздействие върху лигавицата на човешкото тяло.Известни са данни за подкрепящото му действие върху имунитета.Повишава броя на белите кръвни телца и има свойство да убива патогени при контакт.

Екстрактът от гроздово семе се смята за един от най-мощните антиоксиданти.Тестове показват,че силата му е 50 пъти по-голяма от тази на витамин Е и 20 пъти по-голяма от витамин С.

Гроздовите семки са източник на една от най-полезните растителни флаваноиди-проантоцианидите/процианиди/.Най-мощен ефект се наблюдава в група,която учените наричат процианидоличен олигомер /ПЦО/.

ПЦО са открити през 1951г. във Франция от проф. Жак Маскелие в екстракт от борова кора.

През 1970г. той патентова метод за извличане на ПЦО от гроздово семе,което се оказва по-добър източник.

ПЦО допринася:
- за поддържане нивото на витамин С в клетките;
-за повишаване здравината на кръвоносните съдове;
-за борбата със свободните радикали;
-предпазва колагена от разрушаване.
Тези свойства са характерни за витамин Р.

Ето още една възможност за избор за теб.
Задай своя личен въпрос на адрес dve_brezi@abv.bg

Бъди здрав!

събота, 17 януари 2009 г.

КАК ЛЕКУВАМ МОЯТА ХРЕМА


Хремата е естествена очистваща реакция на организма от събрани телесна течност и токсини.Втози смисъл трябва да я приветстваш,а не да я подтискаш с лекарства,които никога не могат да я излекуват.Само повече затлачват организма.

Щом организма се чисти,помогни му с някой от следните природни средства:
1.Промяна на храната-повече плодове ,билков чай,мед и повече биоактивни храни.

2.Настъргваш 1 глава лук и дишаш изпаренията.Използваш сока от лука за тампони в носа.

3.Капки солена топла вода във всяка ноздра.На една чаша се добавя 1 чаена лъжичка сол.

4.Краката се поставят в съд с гореща вода,в който е добавена шепа морска сол.

5.Приема се билков чай,подсладен с мед.

6.Храната да е растителна,без мляко и млечни продукти,докато трае хремата и лечението.

ДОКТОР ПРИРОДА

петък, 16 януари 2009 г.

КАКВО ИСКАМ


През тези няколко дни гледах,четох и много мислих.Какво точно се случва.Истина ли е или е спектакъл.Вярно е,че много се пише и говори за недоволство от всичко което се случва.Но от какво точно съм недоволен е въпрос към всеки човек.Дали подобна кървава разправа ме довежда с крачка по-близо до желаното?

Защо хората,които тръгват да свалят правителството са изумени от действията на същото?
Ако си тръгнал с призиви за смърт,как ще очакваш милост?Какво кара човека да забрави за опасността или въпреки нея да предприеме стъпка напред?Доведоха ли те до състояние на нетърпимост?

Но за какво беше това?Да се свали правителството?Да мнозина са недоволни и само шепа доволни.Но не беше ли така и с няколко поредни правителства преди това?Какво ни очаква?Нови избори!Чудесна възможност за партиите да усвоят 1 милиард или повече?

Като чета, много хора нямат желание да участват в изборите,защото го считат за фарс.И какво става ,ако има нови избори.Пак ще си недоволен.

Как да прекъснеш порочният кръг.Зависи ли нещо от теб самия?

Има една възможност.Да промениш начина си на мислене и после да действаш.

Всичко започва от теб.Какво искаш и с кого споделяш.Намери своите приоритети.Открий как да ги постигнеш.Ако има пречки бори се за себе си.Намери приятели с които ще изградиш живота си.Ако не си съгласен използвай всички форми на протест.Помни,че няма вечни хора.Всеки си отива.Но можеш да помогнеш това да стане по бързо.Имаш права.Можеш да гласуваш.Направи го.Но смислено.Не бягай от проблемите,а търси решения.Защото рано или късно ще те застигнат.

Никога не забравяй,колко много зависи от теб!

понеделник, 12 януари 2009 г.

ТВОЯТ ЛЕКАР КАЗА ЛИ ТИ?


Направено е първото пълно изследване за действието на омега-3 поли ненаситени мастни киселини.Като се запознах с това проучване,бях впечатлена от факта,че за първи път не синтетично средство се подлага на толкова задълбочено,продължително и трудоемко,а също и скъпо струващо изследване.Това е прецедент в така наречената медицина на доказателствата,която видимо се обръща към принципите на природолечението.

Това изследване безспорно доказва огромното влияние на омега-3 киселините за намаляване смъртността и значително подобряване състояние при болни от исхимична болест на сърцето.

Благотворният ефект се установява още в първите месеци от приема на омега-3.

Основният механизъм на действие е намаляване на електрическата нестабилност на сърцето.Този ефект на омега-3 е уникален!

За доброто здраве е важно какви мазнини консумираме.Съществуват две основни групи незаменими мастни киселини-омега-3 и омега-6.Тялото ти не може само да ги произвежда,затова трябва да си ги набави с храната.

Сред симптомите,свързани с недостиг на незаменими мастни киселини са:
-суха кожа;
-забавена обмяна на веществата,умора,жажда,високо кръвно;
-високи нива на триглицериди в кръвта,умствени проблеми;
-възпаления,ПМС;
-ставни болки,задържане на вода;
-изтръпване на ръцете и краката;
-забавен растеж и способност за учене;
-слаба памет и лоша координация.

Източници на пречистени и концентрирани масла са студено водните риби като сьомгата,кобалата и треската.

Здравните експерти предупреждават хората и най-вече бременни и малки деца да избягват риби с високо съдържание на живак-като риба меч,риба тон,акула и други хищни риби.

Други естествени източници са извличаните със студено пресоване растителни масла.

Ленено брашно-1с.л. се разбърква в кофичка кисело мляко,разделя се на две дози и се консумира сутрин и вечер-1/2 час преди ядене.Добавя се и 1с.л. пшеничени трици.
Качамак-3 пъти седмично с извара и зехтин.
Орехи -до 300г дневно.
Сусамов тахан
-смесва се с мед 1:4 и се приема 2 пъти по 1 с.л. на гладно.

Вероятно ще намериш и други храни богати на тези важни киселини.

Оптималното развитие на мозъка,нервната система и ретината на бебето,може да се повлияе благоприятно от редовният прием на тези киселини.

Може да се говори за дългосрочно влияние върху поведението и способността за учене при децата.

Според изследване от 2003г. рибата и др. храни,богати на полезни мазнини,допринасят за избягване болестта на Алцхаймер.

За предпочитане е здравословното хранене,което включва риба ,плодове и зеленчуци.Всеки би имал полза от тази диета,но тя е по-необходима на младите хора.

Изследвания показват,че омега-3 помагат на нервните клетки,да предават сигнала по между си по-ефективно,което допринася за по добра памет.

Хранителните добавки,съдържащи поли не наситени мастни киселини омега-3 ,омега-6 и омега -9 не са включени в чикагските изследвания,но са отличен източник ,отбелязва Робърт Фридланд,невролог в университета Кейст Уестърн Ривърс в Кливланд.

Сред продуктите на ФЛП ще намериш ARTIC-SEA OMEGA-3
Съдържа омега-3 и омега-9 ненаситени мастни киселини.
www.flp.bg

Това може да бъде също решение.



петък, 9 януари 2009 г.

СМЯТАШ ЛИ,ЧЕ СЕ ХРАНИШ ДОБРЕ?


В днешното модерно общество,всеки има възможност да получи необходимата му информация и да си състави мнение,как да се храни.Моя опит показва,че всички много разбират от храна и хранене.Но има според мен един момент на преосмисляне и поемане на правилни решения,които всеки сам трябва да направи в крайна сметка.Глупаво е да се хвърлиш на първата попаднала ти статия и да решеш,че това ще бъде за теб от сега на татък.Мога само да препоръчам на тези ,които са решили да се ограмотят в насока хранене,да прегледат повече материали,да обмислят добре и ако имат възможност да се консултират или поне да говорят с тези,които вървят в дадена насока.

Най-важното е да разбереш основните неща,които изграждат организма ти и да работиш в тази насока.По този повод ще ти предложа една отлична храна.Някой я наричат съвършена храна.
ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ

Пчелният прашец е биоактивна храна,т.е. има свойства
-да пречиства;
-компенсира липса или недостиг на микро и макро елементи,витамини,аминокиселини и др. хранителни вещества;
-възстановява нормалната жизненост,което води до подобряване процесите на само урегулиране и стабилизиране на всички органи и системи,отключва системата за само изцеление.

Мнозина се убеждават,че воденето на природосъобразен живот,без излишества дава безопасна профилактика и рехабилитация за хора ,които желаят да се предпазят или вече имат проблеми със затлъстяване,сериозни заболявания,дори рак.

В този случай може да включиш и пчелният прашец,защото неговото съдържание е важно за твоя организъм.Какво съдържа:

-ПРОВИТАМИН А -ще спомена основната му функция-да трансформира канцерогенните продукти в безопасни.Стимулира имунната система и предпазва от атеросклероза.

-В КОМПЛЕКС-съдържа почти всички витамини от група В.Те са предимно имуностимулатори и участват в обмяната на веществата:
-като разграждане на въглехидрати и мазнини и превръщането им в енергия;
-при усвояването на желязото в организма;
-при предпазване на черния дроб от затлъстяване;
-при предпазване на кръвоносните съдове от склерозиране;
-при предаване на нервни импулси;
-и още много функции.

ВИТАМИН С -ще спомена,колко е важен за клетъчното дишане ;
-ускорява регенерацията на тъканите;
-взема участие при растежа на костите,колагена и хрущяла.

При пушачите и при физическо натоварване,се увеличава необходимостта от витамин С.

ВИТАМИН Е - антиоксидант;
-предпазва от атеросклероза;
-има доказано положително влияние върху сексуалните способности и нервната система;
-добро средство за превенция на спонтанни аборти,паркинсон и белодробни заболявания.

ВИТАМИН К -необходим за правилно съсирване на кръвта;
-взема участие в съкращение и перисталтика на червата;
-синтезира се в червата от полезни бактерии .

При нарушаване на полезната микрофлора на червата,може да се получи дефицит на витамин К.

ВИТАМИН R -РУТИН - той понижава проницаемостта на стените на кръвоносните съдове.
-помага при хипертония,язва,болести на черния дроб;
-помага при някой кожни заболявания,гърчови състояния.

ВИТАМИН Д -антирахитичен;
-свързан с усвояването на калция
-помага при някой кожни заболявания.

МИНЕРАЛИ- съдържа 17 минерала и микроелементи.

АМИНОКИСЕЛИНИ- 18 аминокиселини,сред които 10 есенциални.

ЕНЗИМИ- всички играят важна роля при обмяната на веществата;
-подобряват ефективността на имунната и нервната система,както и храносмилателния тракт.


До скоро усвояването на пчелният прашец е представлявал проблем ,тъй като поленът е защитен от твърда външна обвивка,която се разгражда трудно от храносмилателната система.

Но аз открих сред продуктите на ФЛП Forever Bee Pollen продукт създаден по нова формула и напълно усвоим.

Има ли причина да приемаш хранителна добавка като тази?
На този въпрос отговаря специалист:
Важно е да се разбере правилно ролята на добавката,която осигурява на готово толкова много аминокиселини.Както знаете,аминокиселините са градивен елемент на белтъчините.Знае се,че от различни комбинации на аминокиселини произлизат около 50 000 белтъчни елементи и около 200 000 досега познати ензими.В нашето тяло около 80% от от аминокиселините се намират в черния дроб.

Най-добрият начин е набавяне на готово или с други думи от хранителни добавки,които ги съдържат.По този начин се пести енергия,която би се разходвала за разграждането на на белтъчините до аминокиселини от поетата храна.

Спестената енергия организма ползва за други цели-например за детоксикация или за системата за самолечение.По този начин се спестяват отпадните продукти от преработката на белтъчини,а те са и канцерогенни/амоняк,феноли и др./.

И не на последно място се облекчава работата на панкреаса и двадесетопръстника.

Както винаги казвам имаш възможност на избор.

www.flp.bg

вторник, 6 януари 2009 г.

ЧЕСЪН И МАЩЕРКА ПРОТИВ БОЛЕСТИ



Чесънът е почитан от древните египтяни.Употребяван е от гръцките олимпийски атлети.Приема се ,че е единствено средство за борба с вампири.Освен тези митични или не твърдения,чесънът притежава вековна репутация като природен лек.Днес той е една от световно популярните билки.

Хората от Средиземноморието го използват не само като подправка,но и като консервант и лекарство.Първата открита рецепта е на шумерска плочка ,записано с клинообразно писмо.В египетски папирус от 1500г.пр.н.е. са изброени 22 рецепти с чесън при оплакване от главоболие,болки в гърлото и физическо изтощение.В гробниците на фараоните,както тази на Тутанкамон,египтяните са поставяли чесън.Гръцки историци съобщават,че траките са консумирали много чесън.Цели връзки от чесън се провесвали по стените на дома.

Чесънът съдържа някой биоактивни съставки.
1.Алин
-органично сярно съединение,производно на аминокиселините,без мирис.Но когато чесъна се смачка,ензима алиназа превръща алина в алицин-вещество със силна миризма.Това е много силен антибактериален агент,който лесно навлиза в кръвоносната система и дезинфекцира белите дробове,вътрешните органи и кожата.

2.Ажоен-това е противосъсирващ агент.

3.Лецитин- който помага за премахване на мастните натрупвания,като холестерол,както и за превръщането на мазнините в енергия при обмяната на веществата.

На тези съставки се дължи благоприятното въздействие на чесъна върху сърдечносъдовата система.

4.Диалил сулфатите-са серни съединения в чесъна,с противогъбични и антибактериални свойства.Те помагат при много заболявания,вкл. грип и такива,причинени от Candida abicans.Те също помагат за защита от свободни радикали и имат свойство на силен антиоксидант.

5.Германий е част от състава на чесъна.Смята се,че той подсилва имунитета.

6.Селенантиоксидантен микроелемент.

Имам древна китайска рецепта с чесън,която се използва за пречистване на организма,сама съм я изпробвала и мога да я изпратя на всеки,който желае.Помага за освобождаване на организма от излишните мазнини и калциеви отлагания,подобрява обмяната на веществата.В резултат сърдечносъдовата система става по-еластична.Предпазва от инфекциозни заболявания,склероза,стенокардия,кръвоизлив в мозъка,предотвратява образуването на тумори,хронично заболяване на белите дробове,разрежда сгъстената кръв и тромби.Премахва шум в ушите и главоболие,гастрит,язва.Подобрява зрението.Подмладява и възстановява половите функции.Подобрява цялостното състояние на организма.

Достатъчно е да ми пратиш писмо на адрес- pette@abv.bg и ще мога лесно да ти препратя тази рецепта.

МАЩЕРКА.Тя е отличен спътник на чесъна.Етеричното масло,както и др. вещества,които съдържа,имат изразени анти-бактериални свойства.Действат спазмолитично и предизвикват отделяне на секрети от дихателните пътища и жлъчката.Използват се за дезинфекция и като слабо болкоуспокояващо средство при възпаление на устната кухина.
В българската народна медицина дивата мащерка се използва при простудни заболявания,кашлица,бронхит,ревматизъм,болки в сърцето,нерви,за понижаване киселинността на стомаха,за елиминиране на газовете в червата и за понижаване на температура.За облекчаване на главоболие и намаляване на секрецията на слуз.Има силни антисептични свойства.

Вероятно ползваш тези природни продукти или поне ги познаваш.Но това,което не знаеш със сигурност е че ФЛП е създал хранителна добавка под формата на таблетки,включваща извлек от чесън и мащерка.Количеството на активни съставки от чесън се равнява на 15 оксфордски единици пеницилин.За тези,които познават по-бързото въздействие на истинските хранителни добавки това е добра възможност да получат много добрия ефект,без неприятната миризма на голямото количество чесън.
Продукта се нарича Forever Garlic-Thyme.
За него може да прочетете на страницата wwwflp.bg

На всички желая да направят своя избор и да помогнат за по-добро здраве.

понеделник, 5 януари 2009 г.

ЗИМНАТА ТЪГА


Дните са кратки.Студено е.И зимната тъга ни завладява.Слънцето е малко и не топли.Намалели са плодовете или са прекомерно скъпи,а тези,които има,са със съмнително съдържание.Зеленчуците са замразени или на консерви.Пресните на пазара също са по-скъпи.А на нас ни трябват витамини.

Трябва ни витамин А.Необходим е за всичките ни клетки ,за костите низа кожата ни,за косата.Не се чуди ако прическата ти изведнъж придобие плачевен вид.От храната е.Важно е и за имунитета.Искаме да сме здрави.Трябва да подсилим естествения си доктор-нашия имунитет.

Витамин В1.Важен за нервната система.Тези които не искат да пълнеят знаят,че той участва в превръщане въглехидратите в енергия.Другият вариант е натрупване на зимни тлъстини.

Витамин В2.Допринася за образуването на кожни и кръвни клетки.Спомага за освобождаването на енергията от погълнатата храна.

Витамин В5.Гарантира нормален растеж и синтез на протеини.

Витамин В6.
Необходим за кожата и имунитета.Участва в разграждането на белтъчините,които организма усвоява и използва за източник на енергия.

Витамин В12.Улеснява храносмилането.Увеличава енергията на тялото ни.

Витамин С.
Засилва оздравителните функции на организма ни.Необходим е за да бъдат здрави клетките.Участва в изграждането на здрава кожа.

Витамин Д.Предотвратява загуба на костна тъкан.Комбинира се с калций и магнезий за по-добро усвояване от организма на минералите.Регулира равновесието на течностите в тялото.

Витамин Е.Играе ключова роля за нормалния растеж и развитие.

Биотин.Необходим за синтеза на протеините,за косата и ноктите.Важен за метаболизма на мазнините и въглехидратите.

Калций.
Необходим за костите и зъбите.Спомага за нормалните мускулни функции.Влияе върху нервната проводимост.

Мед-в комбинация с други минерали осигурява защита на организма и нормален растеж.

Фолиева киселина.Участва в синтеза на ДНК и РНК.Важна за размножаването на клетките.Добре е да се приема преди жената да забременее,за да има достатъчно количество още в началото на бременността.Намалява случаите на невро-тръбни рожденни дефекти.


Магнезий.Подпомага действието на калция и участва при образуването на костни и зъбни тъкани.

Манган.Допринася за нормален растеж.Играе роля за образуване на здрави кости.

Никотинамид-Играе роля за освобождаването на енергията при обмяната на веществата.

Цинк-Подпомага оздравителните процеси,повишава имунитета.

Това,което мога да препоръчам на всеки,който по някакви причини не приема храни,богати на витамини и минерали,да се обърне за помощ към хранителните добавки ,създадени на база естествени продукти.

Самата аз използвам добавки ,за които можете да прочетете на страницата www.flp.bg
Вероятно всеки си има собствени методи за справяне със зимата.Всеки може да ги сподели и тук.Ще се радвам да поговорим за това.

На всички желая здраве.


неделя, 4 януари 2009 г.

КАК ДА СЕ СБЪДНАТ МЕЧТИТЕ?


Направи ли си преди Коледа списък с желания?Сега е време да поработиш за да се сбъднат.
Имаш ли план как ще стане това.Може би ти трябва малко помощ.Най-важното е да не се страхуваш.Поемаш по труден път,може да е дълъг,но ти ще го извървиш крачка по крачка.Може да е труден,но ти ще получиш помощ и подкрепа от всички,които помолиш.Може нещата да стават бавно,но ти ще пазиш вярата си ,като разпалваш своите желания.Ще имаш много приятели,за да не се чувстваш самотен.Ще ги откриеш на неочаквани места,дори и в Интернет.Ще имаш много съмишленици,защото това,което искаш е хубаво за теб и за всички останали.Ще имаш много последователи,защото говориш истината и си честен към себе си и към другите.
Всеки път започва от първата крачка.Време е да я направиш и ти.Никакви колебания не ще те спрат,защото вярваш в себе си.Никакви думи не ще те уплашат,защото си силен и смел.

четвъртък, 1 януари 2009 г.

ЗА СТРОЙНА ФИГУРА


Наднорменото тегло се превърна в световна епидемия,която променя живота на много хора по целия свят.Едва ли има човек,който да не знае за последствията от затлъстяването.Сред здравословните проблеми,свързани с него са:
-някой видове рак;
-психо социални проблеми;
-диабет тип 2
-сърдечно-съдови заболявания;
-високо кръвно налягане;
-сънна апнея;
-метаболичен синдром;
-дихателни проблеми;
-остеоартрит;
-ограничена подвижност;
-понижено либидо,както за мъже,така и за жени-като страничен ефект.
Доказано е,че отслабване дори само с 2 до 5 кг освобождава подтиснатите хормони почти мигновено и подобрява интимния живот.

Много са заблудите свързани с контрола на теглото,но основните са следните два.
МИТ №1 за да отслабне човек,трябва да пази диета.Нов начин на мислене:за да отслабнеш-трябва да придобиеш здравословни навици.
Мит № 2 спортувай за да гориш калории.
Нов начин на мислене:СПОРТУВАЙ ЗА ДА СИ ЗДРАВ,а калориите ще изгорят по естествен път много по ефикасно.

Много свързват отслабването с лишения.И тъй,като човек трудно се лишава от любимите си храни,спира да контролира теглото си.

Затова Форевър Ливинг създаде новата си хранителна добавка Форевър Лийн.Тя помага на организма да блокира мазнините и въглехидратите в любимите храни.Така дори да си угаждаш в умерени количества,няма да натрупваш в проблемните места.

Форевър Лийн съдържа две революционни съставки,които допринасят за понижаване усвояването на мазнини и въглехидрати в храната.

Първата съставка са уникални фибри,които поглъщат мазнините.Извлича се от кактус,наречен бодлива круша или индийска смокиня.Встомаха този извлек се свързва с погълнатите мазнини и не позволява тънките черва да ги усвояват.Така те преминават транзитно.Клинично е доказано свойството на този извлек да подпомага отслабването с до 1/2 кг на седмица.Той подобрява здравето на сърдечно-съдовата система и намалява тлъстините около талията.

Втората съставка е протеин,извлечен от бял фасул.Той забавя усвояването на захарите в тънките черва,като превръща скорбялата в захар.Тринайсет клинични изследвания доказват,че този екстракт блокира усвояването на скорбялата.Той е безвреден и спомага за намаляване на теглото.

Третата важна съставка е хромен трихлорид.Хромът подпомага естествената способност на организма да регулира нивото на кръвната захар.

Форевър Лийн зарежда с повече енергия;
-повишава либидото ти;
-допринася за по-здраво сърце;
-за по-добро кръвообращение;
-отслабваш с 1/2 кг на седмица.

Все пак няма хранителна добавка,която да замени здравословното хранене и редовната физическа активност.Но никой от нас не е способен завинаги да се откаже от абсолютно всички свои любими храни.


За да постигнеш успех:
-вземай Форевър Лийн в препоръчаните дози;
-ограничавай прекомерният прием на мазнини и въглехидрати;
-наблягай на растителни източници на мазнини и протеини;
-движи се редовно;
-следи общия си прием на калории.

Отслабването е свързано с промяна в начина на живот,а аз знам колко трудна може да бъде тя за всеки.Затова аз използвам програмата Нутри Лийн,която съдържа:
-Форевър Лийн-код 289,120 капсули;
-Гел от Алое Вера-код 15;
-Форевър Лайт Ултра-разтворима протеинова напитка с вкус на ванилия или шоколад-код 237 или 266;
-Форевър Гарсиния Плюс-код 71,70 гел капсули;
-Форевър Актив Пробиотик-код 222,30 гел капсули.

Най-добрите инструменти за успешен контрол на теглото са на твое разположение.Системата е разработена от специален екип от дието- лози,изследователи,химици и специалисти в областта на храненето.Възползвай се от възможността да промениш начина си на живот,така както винаги искаш.

Подробности за продуктите от програмата ще намериш на www.flp.bg
от Бюлетин на FOREVER