понеделник, 12 януари 2009 г.

ТВОЯТ ЛЕКАР КАЗА ЛИ ТИ?


Направено е първото пълно изследване за действието на омега-3 поли ненаситени мастни киселини.Като се запознах с това проучване,бях впечатлена от факта,че за първи път не синтетично средство се подлага на толкова задълбочено,продължително и трудоемко,а също и скъпо струващо изследване.Това е прецедент в така наречената медицина на доказателствата,която видимо се обръща към принципите на природолечението.

Това изследване безспорно доказва огромното влияние на омега-3 киселините за намаляване смъртността и значително подобряване състояние при болни от исхимична болест на сърцето.

Благотворният ефект се установява още в първите месеци от приема на омега-3.

Основният механизъм на действие е намаляване на електрическата нестабилност на сърцето.Този ефект на омега-3 е уникален!

За доброто здраве е важно какви мазнини консумираме.Съществуват две основни групи незаменими мастни киселини-омега-3 и омега-6.Тялото ти не може само да ги произвежда,затова трябва да си ги набави с храната.

Сред симптомите,свързани с недостиг на незаменими мастни киселини са:
-суха кожа;
-забавена обмяна на веществата,умора,жажда,високо кръвно;
-високи нива на триглицериди в кръвта,умствени проблеми;
-възпаления,ПМС;
-ставни болки,задържане на вода;
-изтръпване на ръцете и краката;
-забавен растеж и способност за учене;
-слаба памет и лоша координация.

Източници на пречистени и концентрирани масла са студено водните риби като сьомгата,кобалата и треската.

Здравните експерти предупреждават хората и най-вече бременни и малки деца да избягват риби с високо съдържание на живак-като риба меч,риба тон,акула и други хищни риби.

Други естествени източници са извличаните със студено пресоване растителни масла.

Ленено брашно-1с.л. се разбърква в кофичка кисело мляко,разделя се на две дози и се консумира сутрин и вечер-1/2 час преди ядене.Добавя се и 1с.л. пшеничени трици.
Качамак-3 пъти седмично с извара и зехтин.
Орехи -до 300г дневно.
Сусамов тахан
-смесва се с мед 1:4 и се приема 2 пъти по 1 с.л. на гладно.

Вероятно ще намериш и други храни богати на тези важни киселини.

Оптималното развитие на мозъка,нервната система и ретината на бебето,може да се повлияе благоприятно от редовният прием на тези киселини.

Може да се говори за дългосрочно влияние върху поведението и способността за учене при децата.

Според изследване от 2003г. рибата и др. храни,богати на полезни мазнини,допринасят за избягване болестта на Алцхаймер.

За предпочитане е здравословното хранене,което включва риба ,плодове и зеленчуци.Всеки би имал полза от тази диета,но тя е по-необходима на младите хора.

Изследвания показват,че омега-3 помагат на нервните клетки,да предават сигнала по между си по-ефективно,което допринася за по добра памет.

Хранителните добавки,съдържащи поли не наситени мастни киселини омега-3 ,омега-6 и омега -9 не са включени в чикагските изследвания,но са отличен източник ,отбелязва Робърт Фридланд,невролог в университета Кейст Уестърн Ривърс в Кливланд.

Сред продуктите на ФЛП ще намериш ARTIC-SEA OMEGA-3
Съдържа омега-3 и омега-9 ненаситени мастни киселини.
www.flp.bg

Това може да бъде също решение.



6 коментара:

  1. Както винаги ми беше много интересно, Петя! Аз като едно морско чедо обожавам рибата и, въпреки че от край време си знам, че е полезна, се радвам да науча нещо ново за нея. Интересно ми скумрията, която често купуваме дълбоко замразена (и не много прясна май), полезна ли е?

    ОтговорИзтриване
  2. Скумрията се лови и обработва направо на риболовните траулери,като се зъмразява веднага с камери за бързо дълбоко замразяване.Така,че продуктът е в много добро състояние,поне до хладилната база на търговския обект.Ако имаш съмнения за качеството,смени магазина.Всъщност за България това е най-достъпната риба с повече мазнини.Най-добре е рибата да се задушава в съд с капак или фолио.Може да се добавят моркови.Така се усвоява по-лесно и витамин А.
    А може би имаш и кулинарни предложения?

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте Петя,случайно попаднах днес на материала ви за продуктите на ФоревърЛивинг.Бих искала да попитам как мога да си поръчам някой от тях,не познавам техен дистрибутор.
    Предварително благодаря

    Теодора

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей Теодора,можеш да ми пишеш на адрес
    dve_brezi@abv.bg
    ще ти дам подробна информация.
    Бъди здрава !

    ОтговорИзтриване
  5. Много благодаря!!
    Здраве пожелавам и на вас!!!
    Теодора

    ОтговорИзтриване
  6. Mnogo interesna i polezna informacia. Blagodaria!

    ОтговорИзтриване