понеделник, 23 февруари 2009 г.

ИДВАТ ГОЛЕМИТЕ ПОСТИ



Настъпва времето за най-дългите пости според християнската религия.След които ще празнуваме и най-красивия христиански празник-Възкресение Христово.

Но неизвестно защо,в последните години забелязвам изместване на значението на тези пости и използването им като диета за отслабване.Много хитро се пробутва този търговски трик.Още повече,че лесно набира разпространение.

Първо ще дам възможност да си припомниш ,ако си забравил,какво е пости и защо се прави точно преди Възкресение.За тези,които до сега не са знаели,ще могат да научат.Все пак в България християнската религия беше доста изместена от своя естествен център.Но това са други неща:

начините на постене

Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце;

като видиш беден не се отвръщай от него, но му помогни с каквото можеш;

не завиждай никому;

не осъждай никого;

не поглеждай с пожелание;

не протягай ръце към онова, което не ти принадлежи;

не подавай ухо на клевети и лъжливи сведения за ближния си;

нека устата ти да са затворени за всичко лошо за твоя ближен;

пости с очи и уши, с ръце и нозе, с ум и сърце!

Бъди благоговеен във всичко, – бъди всякога смирен и кротък.

Защото каква полза, ако измъчваш тялото си с неядене,

а душата ти се надува от гордост?

Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?

Що за добродетел е да не пием вино, а да се опиваме от омраза?

Или да не ядем риба и месо, а да изяждаме братята си с клевети?

И така, като постим телесно, нека постим и духовно;

като очистваме тялото с въздържание от храна и питие,

нека очистваме душите си от суетни и нечисти мисли;

нека се украсяваме с милосърдие, кротост, смирение, примиряване с враговете,

с милост към всички наши ближни.

Това е пост, приятен на Бога и спасителен за нас.

Постихме с пост благоприятен, благоугоден на Господа.
Пост на отричане от злото, въздържане на езика, въздържание от гняв, отлъчване от похотите, злословието, лъжите и клетвите.
Постът, през който липсват тези прегрешения, е истински и благоприятен".



Защо не трябва да се използва като диета.Както вече забеляза,има много духовна страна в постите.Ти съзнателно се отричаш от всичко,което не е потребно на тялото за да се концентрираш на своята душа и да я избавиш от това,което е грях за нея.Така пречистваш и тялото и душата си.

За да бъда по-ясна ще дам прост пример-искаш да отслабнеш.По някаква причина се появява това желание.Но нямаш цялостно представа какво ще се случи,когато предприемеш нещо за да отслабваш.Ако започнеш в такъв момент някаква програма-то със сигурност ще претърпиш провал,отказване или неуспех.

Като всяко начинание то трябва да бъде обмислено,да си представиш начините,които прилагаш,през какви препятствия ще преминеш,как ще реагираш,да имаш подкрепа за моментите на слабост и когато си премислил всичко и все пак си готов да го направиш защото искаш да постигнеш резултат,можеш да започнеш.

Какво става -ти извършваш една душевна нагласа-дали ще съм точна,ако кажа,че твоя компютър изтрива база данни и зарежда нови.Това мисля,че беше ъпгрейдване-нека ме простят знаещите,ако не съм съвсем точна.Дано смисълът е ясен.

Сега си на по-високо ниво и твоето съзнание е готова да съдейства за постигане на това,което е най-добро за тялото ти.Трябва да си наясно с това,че крайният резултат не зависи само от твоето желание,но и от нуждите на тялото ти.

Така ти ще следваш програмата,която си избрал,подсъзнанието ще те води с най-подходящи напомняния,а съзнанието ще те поддържа,за да не се отказваш от начертания път.Така ти ще извървиш до край всяка програма и ще постигнеш най-доброто.

Ако твоя план е да се промениш в духовната си сфера,то направи християнски пости,според каноните на религията.

Ако искаш да използваш този сезон за промяна на начина си на живот,то си направи по-широка програма,която ще промени и храненето,движението,почивката,мислите ти и ще помогне да изглеждаш и да се чувстваш добре.

Каквото и да предприемеш за промяна,прави го съзнателно и обмислено,за да не си загубиш времето и да се приемеш за неудачник.


5 коментара:

  1. Прави ми впечатление, че в последните години доста често по телевизиите се говори за постите и за вредата от тях, което ми изглежда направо идиотско. Пра-бабите ми, доживяха до 90, а са се придържали към християнските традиции и изглежда, че постенето не им е навредило :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ама Госпожо, Вие за Христианские пости или за продуктите на Фор Евър Ливинг? Много хитричко, точно като Светата Българска "православна" църква. Че то и посещението на манастир май стана реклама на присъдружния му локал. Айде оставете хората на мира!

    ОтговорИзтриване
  3. Моята идея е да разгранича постите от възможностите за отслабване,които се предлагат.Надявам се да се приемат като различни възможности.
    Също не смятам,че са вредни,когато се изпълняват по предназначение.Самото православие намира вредно за душата,да се пости без да се пречиства душата.
    И моята майка спазва този пост,но отделя време и за духовната си молитва.

    ОтговорИзтриване
  4. Statiata e prekrasna no iskam da znam kade moga da nameria spisak s xranite koito moga da iam po vreme na postite nikade ne se spomenava?Ako niakoi moje da mi po mogne we sam mu mn blagodarna.Blagodaria

    ОтговорИзтриване
  5. Великият пост е най-строг и най-продължителен. Започва седем седмици преди Великден. Нарича се Четиридесетница, понеже трае 40 дни, но с него се съединява и седмицата на Христовите страдания, в която се спомнят последните събития от земния живот на Господа, особено Неговите страдания, смърт и погребение. Затова тя се нарича Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията. [Виж също Сказания за подвижните празници].

    Великият пост е установен в памет на 40-дневния пост на Иисуса Христа (Мат. 4:2), за да могат в това време християните да се покаят и очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят достойно за посрещане на най-великия християнски празник - Възкресение Христово.

    През целия пост риба се разрешана два пъти - на Благовещение (ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница. След Неделя Месопустна се преустановява яденето на месо, а след Неделя Сиропусна - и на мляко, млечни продукти и риба, и постът продължава така:
    Първа седмица * От понеделник до събота включително - строг пост
    (растителна храна без олио и вино) В събота (Тодоровден) се взема Св. Причастие.
    Втора седмица Сряда и петък - строг пост.
    Събота и неделя - олио и вино. На Благовещение се разрешава и риба.
    Трета седмица (Кръстопоклонна) От понеделник до петък включително - строг пост.
    Събота и неделя - олио и вино.
    Четвърта седмица Както втората
    Пета седмица Както втората
    Шеста седмица Както втората В събота (Връбница) - риба, хайвер или други безгръбначни животни.
    Страстна седмица От понеделник до събота включително - строг пост. Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.

    * Виж датите в Църковния календар за текущата година.

    ОтговорИзтриване